A hagyomány szerint a hajnaltól énekszóval folyó munka során a nők szedték a szőlőt, a férfiak pedig puttonyba gyűjtötték a termést, majd következett a gyümölcs feldolgozása: a darálás, az áztatás, a taposás, a préselés, a fordítás. A falvakban a nők egy része eközben már a vacsorával foglalkozott: az elmaradhatatlan pogácsa mellett szüreti ételeket (húslevest, bográcsban marhagulyást vagy birkapörköltet, székelykáposztát, csörögefánkot) készítettek, és friss mustot préseltek.
A nap végén egy dal jelezte, hogy minden tőkét leszedtek, jöhet a szekér, amelyen visszavitték a faluba a dolgozókat. Majd köszöntötték a helyi gazdát, birtokost (volt, ahol pántlikával díszített szőlőkoronát készítettek számára), alkonyatkor pedig kezdődött a bál sok-sok játékkal. Például szőlőfürtöket aggattak fel a tréfás versengés helyszínén, és a férfiak egy része a szőlőre vigyázó csőszt, a másik fele a tolvajt alakította. A vesztesek felett mókás bíróság döntött, és vicces büntetéseket kellett teljesíteniük a nézők örömére. Néhány helyen még felvonulást is rendeztek: az esti menetben részt vett a borkirály, aki a mulatságért felelt, és a római Bacchust, a bor és mámor istenét megidéző, piros ruhás férfibábú figurája is.