Fedezzétek fel Pécs és a Villányi borvidék művészi arcát!

Csontváry MúzeumPécsPécs-Villány turisztikai térség

Sétáljatok végig a Múzeumok utcáján, látogassátok meg a Pécs városképére nagy hatással bíró Zsolnay Kulturális Negyedet, vagy bolyongjatok egyet a Nagyharsányi Szoborpark nonfiguratív szobrai között.

Tárlatról tárlatra

A művészet legalább annyira hozzátartozik Pécs igazi lényegéhez, mint a dzsámik vagy a TV-torony. A Múzeumok utcájának is becézett Káptalan utca például igazi Kánaán a műalkotások szerelmeseinek. Itt található többek között Schaár Erzsébet „Utca” című kiállítása, vagy a Régészeti Múzeumból ideiglenesen átköltöztetett Sopianae régészeti kiállítás. Ugyancsak ebben az utcában van a Martyn Múzeum, benne a névadó Martyn Ferenc Pécs városának, valamint a Janus Pannonius Múzeumnak ajándékozott műveivel. A Kaposváron született szobrász, festő, grafikus, illusztrátor a modern magyar képzőművészet meghatározó alakja, egyben a második világháborút követő nonfiguratív irányzatok egyik legfontosabb hazai képviselője.


Ahogy ebben az utcában kell keresnetek a város egyik legrangosabb gyűjteményét, a Vasarely Múzeumot is, benne az optikai festészet világhírű remekeivel. De talán az összes közül a leghíresebb a Csontváry Múzeum Csontváry Kosztka Tivadar sajátos szín- és szimbólumvilágú festményeivel – közöttük a Magányos cédrussal.


Innen nem messze, a Papnövelde utcában várja a kultúra szerelmeseit a Modern Magyar Képtár, benne a fiatalon Olaszországba emigrált Amerigo Tot – eredeti nevén Tóth Imre – szobrászművész ránk hagyott alkotásainak tárlatával.

Pompás porcelán

A hagyományt, az egyediséget, a művészi értéket és a folyamatos megújulást jelképező Zsolnay porcelán a város minden szegletéből visszaköszön, bármerre is jártok. De ha igazán szeretnétek megismerni és megérteni ennek lényegét, látogassatok el a porcelánmanufaktúra munkásságát bemutató Zsolnay-múzeumba, és tekintsétek meg a Gyugyi Gyűjteményt, vagy egy üvegfalon keresztül figyeljétek meg élőben, hogyan kelnek életre a díszes porcelántárgyak. Vagy egyszerűen csak sétáljatok egyet a kulturális negyed festői szépségű parkjainak egyikében a Zsolnay-szobrok között.

 

Művészi szabadság

Igazán megkapó élmény vár rátok a Szársomlyó-hegy elhagyatott kőbányájában, a Nagyharsányi Szoborpark absztrakt alkotásai között. A kiállítást az 1960-as években egy a korban páratlannak számító lehetőség hívta életre: lehetőség arra, hogy fiatal helyi művészek szabadon kísérletezgessenek és bátran alkothassanak.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo