Szeged és térsége szenioroknak – 5 nap

Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi EmlékparkÓpusztaszer Szeged és térsége turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Címkék:
Fürdők és strandok
Gyógyfürdők és gyógyhelyek
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Szeged és térsége turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Szegedi Dóm Látogatóközpont

Ha csak egy napod van, keresd fel a Szegedi Dóm Látogatóközpontot. Az 1879-es árvíztől való megmenekülés emlékére épült templom 1930-ra készült el. Színes üvegablakait Róth Miksa tervezte, gazdagon díszített belső terének érdekessége a Szűzanyát szegedi papucsban és szűrben ábrázoló mozaik. A templom nyugati tornyában kilátó üzemel.

Dömötör-torony

A dóm mellett áll a Dömötör-torony, Szeged legrégebbi épülete, a fogadalmi templom építése miatt lebontott, középkori Szent Demeter-templom tornya. 1931-ben keresztelőkápolnává alakították, falait Aba-Novák Vilmos Krisztus megkeresztelése című festménye díszíti. 

Szegedi belvárosi séta

A napba egy belvárosi séta is belefér. Érdemes Aba-Novák szabadtéri, háborús freskóját megnézned a Hősök kapuján. A közeli Dugonics téren nyaranta zenélő szökőkút működik, a Kárász utca szobrai között a Széchenyi térre sétálva a városházát láthatod a Sóhajok hídjával. A tér sarkán, az Anna-kútnál gyógyvizet kóstolhatsz. Innen a Tisza Lajos körúton menj tovább: a magyar szecesszió csodájához, a gyönyörű Reök-palotához jutsz.

2. nap

Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont

Ha több napod van, ide is látogass el! A XV. századi, többször újjáépített templomban a gótikus mennyezet és a barokk oltár ejt ámulatba. Oldalkapuja felett Mátyás király emlékművének másolata látható. A kolostor udvarán a műhelyekben kézműveskedhetsz: agyagozni, nemezelni, gyertyát önteni is lehetőséged lesz.

Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő

Törökországi mintára épült az Anna-fürdő, ahol akár egész délelőtt lazulhatsz. Osztrák tervezői elegáns homlokzatú, gazdagon díszített épületet alkottak. 1896-ban adták át, és amikor a XX. században a közelben termálvizet találtak, gyógyfürdővé alakították. 2004-ben felújították, külön szárnyba került a termál- és wellnessfürdő.

3. nap

Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark

A magyar honfoglalás emlékhelye, a Dél-Alföld egyik legnépszerűbb látványossága. Nézd meg a rotundát, benne a Feszty-körképpel, a jurtákat, a honfoglalás korát idéző nomád parkot.

Emlékezés a holokausztra

Az emlékezést szolgálja a zsidóság tragédiáját idéző kiállítás, mely emléket állít az 1944–45-ben elhurcolt zsidó áldozatoknak. Hogy az utókor képes legyen a nem felejtő megbocsátásra. Ha felnézel a zsinagóga órájára, azt az időpontot mutatja, amikor a város 737 zsidó polgárát deportálták.

Emlékpont (Hódmezővásárhely)

Hódmezővásárhely múzeuma az 1945 és 1990 közötti 55 évet mint történelmi korszakot mutatja be, azon az alapon, hogy a múltat ki kell beszélni. Fő mondanivalója, hogy a szabadság hiánya milyen károkat okozhat.

4. nap

Hagymatikum Gyógy- és Élményfürdő

A Makói Termál- és Gyógyfürdő Makovecz Imre tervei alapján készült. Organikus formáit Makó leghíresebb terméke, a hagyma ihlette. Wellnessrészlege egyedülállóan szép, harmonikus. A komplex gyógyászati részlegben a termálvíz mellett munkára fogják a marosi gyógyiszapot is.

5. nap

Ezer Év Parkja

Petőfi Sándor szülőházától csak egy ugrás a visegrádi fellegvár. Főleg, ha Magyarország látványosságainak makettjei között sétálsz. Mórahalmon hazánk ezeréves történelmének legfontosabb épületeit, építészeti szimbólumait kicsinyítették le 1:25 arányban. Kérésre történész tart szakvezetést a látnivalókról.

Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő

Mártózz meg az egészségben! A fürdő 21 medencéje közül hat nyitott, 15 a fedett területen található. Az élményfürdő egész évben üzemel, egész napos kikapcsolódást kínál a családnak, baráti társaságoknak.

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!