Fedezze fel Magyarország legnépszerűbb köztéri alkotásait: művészet az utcán

Columbo-szoborBudapestBudapest környéke turisztikai térség

A művészetrajongóknak nem kell feltétlenül múzeumba menniük, ha klasszikus és modern művészeti alkotásokban szeretnének gyönyörködni. A magyar városok és falvak utcái és terei ugyanis bővelkednek olyan köztéri szobrokban és más művészeti alkotásokban, amelyek műélvezeti értékkel ruházzák fel a sétátokat. 

Elég szinte céltalanul elindulni bármelyik magyar város utcáin, és máris jó esélyetek van rá, hogy beleütköztök egy értékes művészeti alkotásba. Akár a történelmi személyiségek, híres művészek szobrait keresitek, akár vicces miniszobrokat szeretnétek felfedezni, a kozterkep.hu interaktív művészeti térképen mindent megtalálhattok. De mit is érdemes keresni? 

Történelmi emlékművek

A magyar történelem izgalmas évszázadai, dicsőséges és sötét korszakai számos köztéri műalkotásnak adtak témát. Az 1938-ban felállított veszprémi Szent István és Gizella szobor (Ispánki József alkotása) az államalapításnak állít emléket. Államalapító királyunkat és feleségét azonban nemcsak itt, hanem többek között Tihanyban, Szegeden, Kapuváron és Zalaegerszegen is szobor vagy dombormű örökíti meg. Mátyás királyt is számos köztéri szobron láthatjuk viszont, többek között Pécsett, Szegeden Győrben és Budapesten.

 

A Hősök tere millenniumi emlékműve valóságos összefoglalót kínál a magyar történelem nagy alakjairól, a hét honfoglaló vezér központi alakjaitól Nagy Lajos királyon keresztül egészen Kossuth Lajosig. Az 1956-os forradalomnak is szinte minden magyar városban van emlékműve. Vallási témájú alkotások is minden magyar településen találhatók, de közülük is kiemelkedik az egyik legújabb ilyen témájú alkotás, a tarcali Áldó Krisztus szobra, amely Európa legnagyobb Krisztust ábrázoló gránitból készült alkotása, és amelynek tövéből csodás kilátás nyílik a környékre. 

Hősök tere, Budapest

Történelmünk sötétebb korszakaira emlékezik a holokauszt áldozatainak emléket állító dunaparti, cipőket ábrázoló szoborcsoport. Can Togay filmrendező és Pauer Gyula szobrászművész közös alkotását 2016-ban a világ második legnagyobb hatású köztéri szobrának választották. A hidegháború időszakát F. Kovács Attila a budapesti Terror Háza Múzeum előtt felállított emlékműve idézi fel.

Cipők a Duna-parton, Budapest

Művészek emlékei

A magyar történelem természetesen nemcsak államférfiakban bővelkedett, íróink, költőink, zeneszerzőink is maradandó alkotásokat hagytak az utókorra. Az utókor pedig rájuk emlékezik, sokszor épp köztéri alkotások formájában. Gárdonyi Gézának például szülőhelyén, Gárdony-Agárdpusztán, és leghíresebb regénye, az Egri csillagok helyszínén, Egerben is több köztéri alkotás állít emléket. József Attila leghíresebb, A Dunánál című szobra (Marton László alkotása) a budapesti Kossuth téren látható, de valójában szinte nincs olyan magyar település, ahol ne ábrázolná nagy költőnket szobor, dombormű vagy emléktábla. Liszt Ferencre is számos köztéri alkotás emlékezik Budapesttől Sopronig, Szekszárdtól Szegedig. Közülük az egyik legizgalmasabb Kolodko Mihály miniszobra Budapesten, a zeneszerző nevét viselő repülőtér közelében.  

Columbo-szobor, Budapest

Kedvenceink szoborba öntve

Számos kedvenc színészünk, filmbéli alakok, sőt, akár rajzfilmfigurák is lehetnek a köztéri műalkotások modelljei. Az utóbbi években váltak népszerű felfedező túrák célpontjaivá a már említett Kolodko Mihály budapesti miniszobrai, amelynek témáit minden magyar utazó ismeri: a Kockásfülű Nyúl, a Főkukac, Mr. Bean mackója vagy Mekk Elek szinte minden magyar gyermekkorát végigkísérték. A krimirajongók Fekete Géza Dezső Columbo-szobrát fényképezik nagy örömmel, amelynek elhelyezése sem véletlen: a felügyelőt játszó színész, Peter Falk dédnagyapjáról, Falk Miksáról elnevezett utca torkolatában áll. A budapesti köztéri szoborcsoportok sorában ott van A Pál utcai fiúk hőseinek szoborcsoportja, és Puskás Öcsi szobra is. Balatonfüreden viszont Bujtor Istvánnak állított emléket Farkas Ádám szobrászművész, a közismerten profi vitorlázó hírében álló színművész ugyanis filmjeiben sokat tett a Balaton népszerűsítéséért.


Kedvelt szobortémának számítanak a bájos életképek is. Marton László ismert Kis királylány-szobra a Duna-korzó korlátján üldögél. Miskolc belvárosában Kutas László Miskolci lányok című szoborcsoportjának tagjai beszélgetnek egy padon, míg Győrben Lebó Ferenc macskát tartó kislány című szobra örvend nagy népszerűségnek. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!