Fedezd fel a napfény tavát: irány a Velencei-tó!

Velencei-tóBudapest környéke turisztikai térség

A napfényes Velencei-tó a tökéletes úti cél, ha egy fantasztikus nyaralásra vágyunk. Magával ragadó szépségével és számos programlehetőségével garantáltan felejthetetlen élményeket nyújt bárkinek, hiszen a sportok szerelmeseinek, a természetkedvelőknek, a kulturális kalandoroknak és a pihenésre vágyóknak egyaránt rengeteg lehetőséget tartogat a környék.

A nyár akarva akaratlanul is a vizet és a vízpartot idézi meg bennünk. Szerencsére Magyarországon szuper lehetőségeink vannak arra, hogy találkozzunk a vízzel, mind közül a Velencei-tó az egyik legkülönlegesebb helyszínünk. Az első pillantásra lenyűgöző víztükröt a napfény tavának is nevezik, és nem véletlenül. Évente több mint 2000 órában süti a nap, és köszönhetően az átlagos 1,5 méteres mélységének, Európa egyik legmelegebb tava. A környék kiváló strandjairól híres, amelyek ideálisak a pihenésre és a vízparti szórakozásra. A nyári hónapokban a strandok különböző szolgáltatásokat nyújtanak, vízi sporteszközöket is kölcsönözhettek és a strandon lévő bárokban is töltekezhettek minden jóval. Hagyjátok, hogy a napsütés és a tó nyugtató hangulata elvarázsoljon titeket! Erre a tó déli és keleti része a legalkalmasabb, míg az északi és nyugati parton a természeti értékek kerülnek előtérbe.

A strandolás mellett a tó a szörfözés, vízisíelés, kajakozás és vitorlázás kedvelőinek is igazi paradicsom. Kellemes klímája és a szél kiváló feltételeket teremt az extrémebb sportokhoz. Akár kezdők vagytok, akár haladók, biztosan találtok olyan helyet, ahol kiélhetitek szenvedélyeteket. Sőt, a környékén szervezett tanfolyamok segítségével még azok is megtanulhatják a szükséges technikákat, akik korábban még sosem próbálták ezeket a sportokat.

Szárazföldi felfedeznivalók

A vízisportok mellett az utóbbi időben a Velencei-tó körüli bicajozás szinte kötelező nyári programmá vált. Szerencsére több kerékpárút is található erre, amelyek változatos tájakon vezetnek át, hogy élvezhessétek a természet szépségét. Ha szárazföldön maradnátok, a kerékpározás mellett a tó partján húzódó ösvények lenyűgöző tájakra vezetnek, mint például az északi parton húzódó Velencei-hegység ösvényei, de megcsodálhatjátok kirándulás közben az egyedülálló sziklaformációiról híres pákozdi ingóköveket is.

Kapcsolatban a természettel

A természet kedvelőinek a túraútvonalak felfedezésén túl is akad látnivaló a Velencei-tónál. A tó partján húzódó természetvédelmi terület gazdag élővilágnak ad otthont. A tó vizével szimbiózisban élő növényvilág mellett két arborétumot is találunk a környéken. A Dinnyési és a Pákozd-Sukorói Arborétumok gyönyörű kertjeiben egyedülálló növényritkaságokkal és varázslatos hangulattal találkozhattok, ahol szinte belélegezhetitek a természetet.

 

A fantasztikus növényvilág mellett a Velencei-tó nyugati öblében található Magyarország egyik legnagyobb vízimadár-közössége. Itt a madarakat védett nádasokban és lápréteken lehet megfigyelni, amelyek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tájvédelmi körzetéhez tartoznak. Olyan ritka madarak fészkelnek itt, mint a szürkegém, a kormorán és a rétisas. Ez a terület csak szakvezetéssel látogatható, ugyanakkor a tó mentén több madárles is van, ráadásul az ország első madártani kutatóháza is Agárdon található.

Kulturális kalandozás

A környék egyik leghíresebb szülöttje, a 19. századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotója, Gárdonyi Géza. Több jellegzetes hely állít emléket az Egri csillagok írójának. Ilyen a Gárdonyi Géza Emlékház, ahol megismerhetitek a híres, magyar író életét és munkásságát. Az emlékházhoz kapcsolódik a szintén Gárdonyi ihlette rönkvár, vagyis az egri vár kicsinyített mása. A közel 500 négyzetméteres területen megtalálható a Dobó bástya és egy 50 méteres földalatti labirintus is. A rönkvárban rendszeresen szerveznek tematikus programokat, amelyek garantáltan fantasztikus élményt jelentenek a gyerekeknek. A történelemre nyitott kalandoroknak érdemes a dinnyési várparkot is felkeresni, amelyben 30 középkori magyar vár kicsinyített mása kapott helyett eredeti tájolással.

 

Szintén Gárdonyban találjátok a Velencei-tavi Galériát, ahol helyi művészek alkotásait csodálhatjátok meg. Az állandó tárlat mellett gyakran szerveznek itt tematikus időszaki kiállításokat, de a régi magtárból átalakított épület komolyzenei koncerteknek és más művészeti bemutatóknak is otthona.

 

A Velencei-tó egy igazi kincs. Mindent megtaláltok, amire szükségetek lehet a nyári kikapcsolódáshoz: napfény, víz, kaland és rengeteg szórakozási lehetőség vár rátok. Ha izgalmas élményekre és pihentető időtöltésre vágytok, irány a Velencei-tó!

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!