Pihentető oázis a történelmi Székesfehérvár központjában: vár az Árpád fürdő!

Árpád fürdőSzékesfehérvár Budapest környéke turisztikai térség

Gazdag történelmével, felújított, patinás belvárosával Székesfehérvár a legjobb úti cél, ha hétvégi kikapcsolódáshoz kerestek helyszínt. A városban való korzózás után érdemes betérni a nem mindennapi Árpád fürdőbe is, ahol ellazulhattok és feltöltődhettek!

Székesfehérvár nem véletlenül kapta a Királyok városa nevet. A települést Géza fejedelem alapította, majd a Szent István által építtetett, ma már csak romjaiban létező bazilika adott helyszínt a magyar királyok koronázási ünnepségének egészen a 15. századig. A város gazdag történelme nem múlt el nyomtalanul, a barokk és rokokó polgárházak között sétálva a Püspöki Palota, a Székesegyház, a Hiemer ház, az Országalma vagy épp az Órajáték mind-mind valóságos időutazásra hív. A városnézést érdemes összekötni egy kis testi-lelki feltöltődéssel, hiszen az itt található, szecessziós stílusú Árpád fürdő igazi kuriózum. Elmondjuk, hogy miért!

Újraéled a múlt

A műemléki fürdőt 1905-ben építették, majd az 1920-as években nyilvánították gyógyfürdővé. A kor neves művészei sokat jártak regenerálódni a falai közé, nemcsak vize, de mesés kertje, a nyári mozi és a hozzá épült szálloda is az ideérkezők kényelmét garantálta. Többek között a neves színésznő, Blaha Lujza kedvelt helye volt, aki gyakran érkezett ide egy kis felfrissülésre. A 20. század viharai aztán jócskán megtépázták az épületet, a II. világháború után patinája eltűnt, és már csak úgynevezett „tisztasági fürdőnek” használták. Egészen 2010-ig kellett várni arra, hogy az épület visszanyerje régi pompáját, a felújítás során nemcsak külsőleg, de az uszodateret és a kabinsort is a műemléki előírásoknak megfelelően állították helyre.

Hammam hangulat

Az Árpád fürdő különlegessége a törökfürdő jelleg, igazi pihentető oázist alakítottak ki itt, ahol valóban a feltöltődésé a főszerep. A fürdő mindig csendes és végtelenül meghitt. A főbejáraton belépve a recepció fogad, ahol a belépőjegy mellé akár szaunalepedőt is vásárolhatunk. Ezután egy rövid folyosón áthaladva a már említett kabinsor előtt találjuk magunkat, itt választhatunk egyet a földszinti vagy az emeleti kabinok közül. Az öltözők mellett garantáltan nem tudunk elmenni anélkül, hogy fotót készítsünk, annyira egyediek, látványosak. Ha már fürdőruhába bújtunk, vár a török fürdők hangulatát megidéző medencetér, ami egy központi nagyobb és a terem két sarkában egy-egy kisebb medencéből, török és arab pezsgőfürdőből áll. Sőt, egy patkó alakú medence is helyet kapott itt, a víz mindenhol egységesen 33-37 °C -os. A térből minden irányba kisebb pihenőrészek nyílnak, ahol a nyugágyak és a félhomály gondoskodik az ellazulásról. Szintén a régi épületrészben található a tepidárium, amelynek fűtött mozaikcsempéjén jó érzés heverészni szaunázás után. 

Élménymedence és szaunavilág

A műemlékfürdő mellé egy új épületet is emeltek, ahol egy újabb medence, a szaunák, a gőzkabin, és az élményzuhany kapott helyet. Az új épületrészben elhelyezkedő piskóta formájú medence a fürdő élménymedencéjeként funkcionál. Hát-és derékmasszírozók, buzgárok frissítik fel itt a csobbanni vágyókat. Az Árpád fürdő egyik legnagyobb vonzereje a remek szaunavilág, amelynek használatát a fürdőbelépő eleve tartalmazza. Napi szinten rendszeresek a felöntések, szaunaszeánszok, amelyeket szakavatott szaunamesterek vezényelnek le. A szeánsz helyszíne a 45 fő befogadására is alkalmas emeleti finnszauna, amit szaunalepedőben látogathatunk. Az izzasztó kikapcsolódás után télen akár a teraszra is kiállhatunk hűsölni, azok pedig, akik nem ódzkodnak a hideg vizes csobbanástól, megmerítkezhetnek a két merülőmedence valamelyikében. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!