Évszázadok tudása egy helyen: a Zirci Ciszterci Apátság műemlékkönyvtára

A Zirci Ciszterci ApátságZircBalaton turisztikai térség

A Zircen található ciszterci apátság könyvtárába egészen az 1700-as évek óta gyűlnek a művek – mára a rendkívüli gyűjtemény 65 ezer kötetet számlál, köztük páratlan értékű ősnyomtatványokat, kivételes könyveket és ritka folyóiratokat. Főként teológiai témájú írásokkal találkozhatsz itt, de számos más tudományág is képviselteti magát ezen a fennkölt helyen, amely hazánk egyik legjelentősebb, nagy múltú egyházi gyűjteményének ad otthont.

Miért olyan értékes a ciszterci apátság könyvtára Zircen?

Ha ellátogatsz Zircre, a ciszterci apátsághoz, egy pillanat alatt át fog járni az a magasztos, ám mégis letisztult érzés, amelyet a környezet atmoszférája áraszt magából. A főbejáraton át, a vörös márványlépcsőn felsétálva a műemlékkönyvtárban megnézheted a következőket.

A 65 ezer kötetes lebilincselő gyűjteményt, köztük a hetven ősnyomtatványt a XV. századból és a közel négyszáz antikvát.

A ritkaságszámba menő Thuróczy-krónika 1488-as augsburgi kiadását.

A Schedel-krónikát, amely Nürnbergben készült 1493-ban.

Werbőczy István 1571-es Hármaskönyvének magyar nyelvű kiadását.

A kézzel színezett növényi ábrákat a XIX. századi Flora Universalis köteteiben.

Az iparművészeti remekműként számon tartott, Európa-szerte is ismert intarziás asztalt.

A két gyönyörű glóbuszt, melyeket Magyarország legrégebbi glóbuszai közé sorolnak. 

A pazar műemlékkönyvtár története dióhéjban

A könyvtár a nagy múltú római katolikus szerzetesrend, a ciszterci rend gyűjteménye. A Clairvaux-ból érkezett szerzeteseknek III. Béla király adott birtokot és letelepedési engedélyt 1182-ben – így már ekkor elkezdett virágozni az apátság, viszont sajnos a török terjeszkedés során a monostor az akkori könyvtárral együtt elpusztult. Ezután az apátságot csak az 1700-as évek első felében alapították újra sziléziai szerzetesek, akik egy csodálatos barokk épületet emeltek – benne egy könyvtárteremmel. Az első kéziratos kötetkatalógus 1815-ben készült, ekkor 2135 művet soroltak fel 4157 kötetben. Az állomány a XIX. században kezdett el nagy ütemben növekedni, annak köszönhetően, hogy a szerzetesek tudományos munkásságba kezdtek, és felvállalták a tanítást is. Néhány évtizeddel ezután már nem kevesebb mint 65 ezer kötet, könyv és folyóirat gyarapította a szerzetesek és a környékbeli értelmiségiek tudását.  

A ciszteri apátság könyvtára ma

A könyvtár felügyeletét ugyan 1953-ban az Országos Széchényi Könyvtár vette át, ciszterci szerzetesek máig élnek az apátság falai között. A műemlékkönyvtár ma kettős funkciót lát el: múzeumként látogatható szakszerű idegenvezetés segítségével (kizárólag tárlatvezetéssel), illetve szakkönyvtárként működik az értékes könyvállományával.  

Járd be velünk az országot!