Emlékezetes kirándulásban lesz részetek Kelet-Magyarország 4 ikonikus várában!

Füzéri várFüzér Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térség

A sokat látott és ismert magyarországi látnivalók mellett érdemes felkeresni az ország azon pontjait is, amelyek eddig nem szerepeltek a bakancslistánkon. Már csak azért is, mert igazán különleges és emlékezetes utazásban lehet részünk! Fedezzük fel a Tiszántúl várait, és repüljünk vissza képzeletben a múltba! 

Diósgyőri vár

Szinva-patak völgyéből kiemelkedő szikladombra épült vár a falakat körülölelő vizesárokkal, az égbe nyúló tornyaival és Közép-Európa legnagyobb lovagtermével nem véltlenül érdemelte ki az ország egyik legszebb vára címet. Az erődítményt a vadban gazdag Bükk erdei veszik körül, így már a környezet miatt is érdemes felkeresni. Az évszázadok során romos állapotba került épületet a 2010-es években rekonstruálták, hogy ma hűen adja vissza, milyen lehetett az egykor itt élt királyok és királynők élete. A Diósgyőri várban a Szent Hedvig kápolna mellett, a királynék hálóterménél is érdemes elidőzni, sőt, akár az íjászkodást is kipróbálhatjuk vagy bekukkanthatunk a fémműves műhelybe is. A lovagi tornák terén különféle kulturális programok is várnak azokra, akik Miskolc felé veszik az irányt!

Egri vár

Eger vára minden magyar számára régi ismerős lehet, akkor is, ha még soha nem jártunk Egerben. Gárdonyi Géza híres regényéből ugyanis szinte előttünk vannak a vár falai, és az azokat védő hős vitézek alakja. Ha szeretnénk élőben is megcsodálni – már pedig miért ne szeretnénk – akkor irány a bikavér városa! A várdombra való érkezéskor rögtön a monumentális Gergely-bástya és Hippolyt kapu fogadja a látogatókat, betérve pedig megcsodálhatjuk a tűzkerék rekonstruált példányát, sőt a vár védőinek névsorán is végigfuttathatjuk a szemünket. A 2019-ben elindult újjáépítés során megvalósult a Varkoch-kapubástya 16. századi állapotának megfelelő teljes rekonstrukciója, de visszaállították a korabeli felvonó szerkezetes tömör fakaput, valamint az emeleten egy korabeli őrszoba bemutatóteremet hoztak létre. Interaktív programok is várnak, többek között filmvetítés vagy épp a hátborzongató börtönkiállítás.

Füzéri vár

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Füzér település közvetlen közelében egy vulkanikus eredetű, 552 méteres magaslaton áll az ország egyik legcsodálatosabb fekvésű vára, ami egy tucat érdekességet tartogat! A fehérre meszelt falak mögött megismerhetjük részeire bontva a Szent koronát, feltárul Füzér pénzérméinek rejtélye és bekukkantást nyerhetünk a Kárpát-medence várainak történetébe is. A vár területe egyben bútorkiállításnak is otthont ad, ráadásul nemcsak nézni szabad, hanem ki is próbálhatjuk az eszközöket. A vár különlegessége a késő gótikus stílusban épült kápolna, amelynek gyönyörű, festett üvegablakai a történelem fontos nőalakjait ábrázolják. A kápolnában misét is celebrálnak, amin a várba történő belépés után bárki részt vehet. Füzér település ráadásul további érdekességeket is tartogat: tájházak, egy 18. századi református templom és a Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ is várja a kirándulókat!

Sárospataki vár

Az Észak-Magyar régióban, a Bodrog partján fekvő Sárospatakon áll az ország egyik legismertebb vára. Az ismertségét többek között annak is köszönheti, hogy a magyar 500 forintos papírpénz hátoldalán éppen ez a vár látható, másrészt annak, hogy Sárospatak az ország legjelentősebb Rákóczi-kultuszhelye. Ez a nagyszerű késő reneszánsz műemlék olyannyira kedvelt helyszín, hogy az épület falai között kialakított Rákóczi-kiállítás 2003-ban megkapta az Év Múzeuma díjat. A várkastély központi látványossága az ötszintes Vörös-torony, ami idegenvezető kíséretében látogatható. A vár északkeleti sarokbástyájának szélén egy 17. századi „Sub-Rosa erkély” ragadja meg a tekintetet, amely nevét a kerek erkélyszoba festett boltozatán látható rózsáról kapta. A monumentális építményt árok választja el a várkerttől, de érdemes sétát tenni a külső várfalra is, hiszen páratlan kilátás nyílik innen a Bodrog partjára és a vár épületegyüttesére is.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!