Kalandorok kedvencei: A Siroki és a Diósgyőri vár

Diósgyőri várDiósgyőrMátra-Bükk turisztikai térség

A Mátra és a Bükk bőséges programkínálata között természetesen ott vannak a várak és azok bebarangolásai is. Mindegy, az év melyik időszakában tervezitek meglátogatni őket, nem fogtok csalódni, mert a fantasztikus látvány mellett már maga a megközelítésük is remek kalandokat tartogatnak. Ha pedig meghódítottátok a várakat, ott újabb csodás élményekkel gazdagodhattok.

Siroki vár

Mivel egy egykori vulkán csúcsára épült, ezért a Mátra legjelentősebb várromjához vezető túra meredek útvonalakat is tartalmaz, de megéri megtennetek a távot, mert egyrészt maga a Siroki vár is elképesztő látvány, de az onnan a szemetek elé táruló panoráma is páratlan. A Bükk és a Mátra erdeinek határán található erődítményt egy hatalmas sziklatömb belsejébe vájták. A riolittufából álló hegybe épített titokzatos kazamatarendszert ti is felfedezhetitek, így a teljes várromot bejárhatjátok. Egyedülálló módon a Siroki várban található állandó kiállítás nem a magyar végvári vitézek mindennapjait mutatja be, hanem a 17. század elején itt élő oszmán várkatonaság emlékeit őrzi.

Diósgyőri vár

A 14. században épült gótikus várkastély a Szinva patak mellett található szikladombon áll, és sokáig a királynék várának hívták, mert több uralkodónk felesége is jegyajándékként kapta a várat. Itt találhatjátok meg a Nagy Lajos-korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermét is. A Diósgyőri vár melletti Lovagi tornák terén kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a kedvükre való elfoglaltságot, hiszen minden évszakban színes programokkal vár titeket a helyszín. Nyáron lovagi tornákon és fegyverbemutatókon is részt vehettek, amelyeken jelmezes animátorok és korhű berendezési tárgyak garantálják, hogy időutazásban legyen részetek.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo