Fesztiválozzunk Tokaj-Hegyalján!

Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térség

A világszerte méltán híres tokaji bor otthona, a Tokaj-hegyaljai borvidék nem csak finom itallal kényezteti vendégeit. Akármikor is látogatunk ide, biztosak lehetünk benne, hogy találkozunk valamilyen borral kapcsolatos eseménnyel, fesztivállal. Vessük bele magunkat a forgatagba!

Zene, tánc, előadások, és persze finom ételek, nemes borokkal társítva: ezt kínálja Tokaj-Hegyalja minden látogatójának, aki nyáron vagy a szüret idején keresi fel ezt a legendás borvidéket. Lássuk a legjobb programokat!

Pincehideg borok a nyári melegben

Július 28-án és 29-én fogadja vendégeit a XXVII. Tarcali Napok 6 Puttonyos Borfaluja. Bár a zamatos borok fogyasztása csak felnőtteknek ajánlott, a gyerekek sem fognak unatkozni: arcfestés, ugrálóvár, gyermekműsor, pónilovaglás, levendulás játszótér várja őket. A felnőtteket a koncertek, az utcabál és a kézműves vásár szórakoztatja, aki pedig megéhezett, megszomjazott, az az ízek utcájában és a borfaluban talál finomságokat.

 

Augusztus 5-én, szombaton a pincehideg tokaji furmint, a nyári fröccs és az egyik legkedveltebb magyar étel, a lecsó kerül a középpontba Tokaj Szerelmi pincesorán. A paprikából, paradicsomból, számtalan házi recept szerint készülő, igazi nyári, magyaros étellel a lecsós ételek vásárán és a főzőversenyen ismerkedhetünk, miközben a hűs innivalóról a nyitott pincék gondoskodnak, ahol természetesen a borászokkal is beszédbe elegyedhetünk. Este koncert zárja a rendezvényt.

A bor és a kultúra ünnepei

A Bor, mámor, Bénye fesztivál szinte már legendásnak számít: egyedülálló hangulata van az itteni beszélgetéseknek egy pohár furmint mellett – a borászok is szívesen vezetik be az idelátogatókat a nemes ital készítésének rejtelmeibe. Erdőbényét, ezt az apró települést körülöleli a természet, szinte tapintható itt a nyugalom, és garantált a kikapcsolódás – koncertek, irodalmi estek, zenei- és gyerekprogramok egészítik ki a gasztronómiai élményeket augusztus 10. és 13. között az erdőbényei kertekben.

 

Szintén az augusztus 11. és 13. közötti hétvégén kerül sor a Tolcsvai Borfesztiválra, amelyet immár a 18. alkalommal rendez meg a történelmi borvidék híres települése. A tolcsvai borok és termelők megismertetését célzó fesztivál változatos kulturális programjai évről évre egyre nagyobb közönséget vonzanak, az elmúlt években már több mint tízezren érkeztek a fesztiválra. A pincékbe rejtett csodákat koncertek, kiállítások közben élvezhetjük, de természetesen a borverseny győzteseinek is szurkolhatunk.

 

Még több gasztronómiai és kulturális élményt tartogat az augusztus 11. és 19. között a borvidék számos helyszínén megrendezett Zempléni Fesztivál. Sátoraljaújhelytől Szerencsig, Tokajtól Mádig folynak a színvonalas komolyzenei és jazzkoncertek, a színházi és irodalmi estek, a kiállítások, a családi és gasztronómiai programok. A minőségi művészeti élmények mellé természetesen egy pohár remek, helyi bor a kísérő.

Érkezik a szüret!

Szeptember 15. és 17. között Tállya ad otthont a Kerekdomb Fesztiválnak, amelynek keretében a helyi szőlőskertek és pincészetek zenével, irodalommal, színházi estekkel, és természetesen borkóstoló programokkal telnek meg. Európa mértani közepén, az UNESCO Világörökség részét képező, ékszerdoboz-szépségű településen az aktív pihenés kedvelőire is izgalmas programok várnak: e-bike és evezős túrákon vehetnek részt, vagy vezetett sétákon ismerkedhetnek a hely történelmével, utána pedig minden cseppjét kiélvezhetik egy pohár hűvös, minőségi bornak.

 

A szüreti időszakot Magyarország legrégebbi szüreti eseménye, az 1932 óta megrendezett Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok koronázza meg. Október 6. és október 8. között a Fehér borok – színes kultúra jelmondat jegyében szervezett programok várják az érdeklődőket a világhírű tokaji aszú otthonában. Aki idelátogat, betekintést nyerhet a szüret körüli néphagyományokba: megnézheti a szüreti felvonulást, a helyi polgármesterek szőlő-összeadási ceremóniáját, vagy a hagyományőrző csoportok előadásait. Természetesen a térzenei koncertek, az utcaszínházi előadások, a gyerekprogramok és a kézművesek vására sem maradhat el, ahogyan a fesztivál kihagyhatatlan része a borkóstolás, valamint a gasztrosétány, illetve a borkészítés mesterfogásait bemutató borászati rendezvények felkeresése is.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!