Tokaj és Nyíregyháza felfedezőknek – 5 nap

Füzéri várFüzérTokaj és Nyíregyháza turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Címkék:
Világörökség
Kastélyok, Várak, Paloták
Természeti értékek
Természetjárás
Állatkertek
Kaland és egyéb sportok
Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Világörökségi Bormúzeum

Ha külföldön egyetlen szó hangzik el a magyar borról, az a „tokaji” lesz. Az egykori serház épületében látogathatod meg a világörökségi borvidék múzeumát, a kötelező tokaji pincemustra és borkóstolás előtt vagy után. 

Acetánia – Bodrogkeresztúr

Az ecet múzeuma, ahol megtörténhet, hogy ha végigkóstolod a természetes gyümölcs- és balzsameceteket, átalakulnak a fogalmaid erről a különös termékről. Ecettörténeti kisfilmje meglepően tartalmas és informatív, és még szórakoztató is. Amit tudni akartál az ecetről, de soha nem merted megkérdezni.

Első Mádi Borház és Bisztró

Ha már megismerkedtél a Mad Wine boraival, el fogod hinni, hogy nem csak az italok terén tudnak emlékezeteset alkotni. Az Első Mádi Borház épülete csalogató, étlapja a helyi adottságokra alapozva egyszerre modern és hagyományosan magyar.

Mádi zsinagóga

Az egykori zsidó közösség emlékét egy megkapóan szép zsinagóga őrzi Mádon. Köveit is a közösség tagjai termelték ki és hordák az építkezésre. Belépve figyeld meg a harmonikus, barokk és copf elemeket ötvöző, látványos teret.

2. nap

Sárospataki vár

A Rákóczi-család birtokai közül a legismertebb, Sárospatak legnépszerűbb látnivalója. A magyarországi késő reneszánsz építészet egyik legszebb alkotása, mely a híres családhoz tartozó emlékeket is bemutatja. Ha eddig csak az ötszáz forintos bankjegyen láttad, ideje, hogy megnézd a valóságban is!

Megyer-hegyi tengerszem

Különleges kirándulást tehetsz Sárospatak környékén Magyarország egyik legérdekesebb és legjobban fotózható természeti csodájához. A Toszkánát idéző tájon haladva, a turistajelzést követve éred el az egykori malomkőbányát. Gödrében a csapadék látványos tóvá duzzadt. A könnyen munkálható riolittufába a kőfejtők pihenőhelyeket vájtak maguknak.

Hercegkúti pincesor

Egyike Zemplén rejtett kincseinek. A sváb falu pincesorai Tokaj-Hegyalja világörökségi része. A 195 pincéből álló terület Sárospataktól pár kilométerre fekszik, és a régi, paraszti világ életformáját, a tradicionális pincekultúrát idézi meg.

3. nap

Magyar Nyelv Múzeuma, Kazinczy Emlékcsarnok

A magyar különleges és nehezen tanulható nyelv. Múzeuma a nagy nyelvújító, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén nyílt meg, melynek ötlete dr. Pásztor Emil tudós nyelvész nevéhez fűződik.

Zemplén Kalandpark

A Sátoraljaújhelyen található Zemplén Kalandparkban a látogatók elsőként a bobot próbálják ki, de te merészkedj tovább, ha már itt vagy! Kötélpálya, libegő, mászófal is vár rád.

4. nap

Füzéri vár

A Zemplén egyik meglepetése a megújult füzéri vár. Egy vulkáni eredetű csúcson magasodik, a tatárjárás óta. Árpád-házi hercegnő ajándéka, a Szent Korona rejtekhelye, a Báthoryak birtoka volt. Ki ne hagyd a környező hegyek panorámáját és a várkápolna színes üvegablakainak látványát!

Hollóházi Porcelán Múzeum és Porcelánmanufaktúra

A kiállítás a hollóházi porcelángyártás történetét dolgozza fel, a kezdetektől napjainkig. A porcelángyár és Szász Endre festőművész neve összefonódtak, az általa tervezett tárgyak igen keresettek a gyűjtők körében.

Boldogkő vára

Eleve jó lehet egy hely, ha a nevében is benne van a boldogság. Boldogkőváralján akárhová nézel, a vár uralja a tájképet. Kaptass fel a kapuhoz, útközben gyönyörködve a jellegzetes barackültetvényekben, a bástyáról pedig a panorámában. Ez a hely a gönci barack hazája, itt található a legnagyobb mennyiségben és itt élesztették újra a hagyományát.

5. nap

Sóstó Zoo

Rövid idő alatt Magyarország legnépszerűbb állatkertjévé vált, ahol mindig történik valami. Gyűrűsfarkú makik, fehér tigris, kihalófélben lévő fajok élnek itt, az eredeti élőhelyükhöz nagyon hasonló környezetben. Nem állatkertben, hanem esőerdőben, sivatagban vagy épp a szavannán fogod magad érezni. 

Nyíregyházi Kalandpark

A Sóstó erdei környezetébe simuló kalandpark 130 állomásból álló, drótköteles akadálypályáján teheted próbára ügyességedet. A pályák nehézségi foka eltérő, felnőttek és gyerekek, bátrak és félénkebbek is találnak maguknak megfelelőt.

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!