Debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ – MODEM

Debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ DebrecenDebrecen és térsége turisztikai térség

A debreceni MODEM Művészeti Központ XX. századi és kortárs képzőművészeti alkotásokat mutat be hazai és nemzetközi művészektől egyaránt. Néha vegyíti ezeket a saját Antal-Lusztig-féle gyűjteményével, amely napjaink talán legjelentősebb magyar modern és kortárs művészeti gyűjtése. 

Kelet-Közép-Európa egyik legjobb infrastrukturális adottságokkal bíró, legnagyobb egybefüggő kiállítóterével rendelkező intézménye a szorosan vett képzőművészeten túl a vizuális kultúra aktuális irányzatait, progresszív törekvéseit, legjelentősebb képviselőit jeleníti meg, bemutatva a kortárs művészet műfaji sokszínűségét, valamint a különböző társművészeteket, amilyenek például az építészet, a slam poetry vagy akár a társadalomtudomány.

Az intézmény hűen ápolja első vezetője, Gulyás Gábor – aki később a Műcsarnoknak is volt igazgatója, majd a Velencei Biennále nemzeti biztosa lett, és az utóbbi öt évben a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum vezetőjeként dolgozott – szellemi örökségét, így nem ritkák a művészettörténeti, bölcseleti előadások, irodalmi estek vagy múzeumpedagógiai foglalkozások sem. 

A háromszintes épületben több mint 3000 négyzetméter jut a kiállításoknak, a kávézó és a belső kert pedig számos kulturális és zenei programmal csalogatja az érdeklődőket. Olyan neves művészek munkáit láthatta itt már a közönség, mint Helmut Newton, Man Ray, Claude Monet, Edgar Degas, Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Amedeo Modigliani, Henri Matisse, Pablo Picasso, Francis Bacon, Gustave Courbet, Jean-Baptiste-Camille Corot, Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais, Francis Bacon, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Zuzanna Janin, Kinga Nowak, Olga Tobreluts, Alekszej Komar, Bill Viola, Odilon Redon, Georges Rouault, a Blue Noses vagy épp Leonardo da Vinci.

A magyarok közül pedig André Kertész, Aba-Novák Vilmos, Csontváry Kosztka Tivadar, Nagy István, Bukta Imre, Sándorfi István, Kondor Béla, Reigl Judit, Sajó István, drMáriás, Blattner Géza, Korniss Péter, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső, Anna Margit és Szalay Lajos tárlatai voltak láthatóak. Ez utóbbiról maga Picasso mondta: „Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a XX. századból, a másik én leszek, ha csak egy, akkor az Szalay Lajos lesz.”

Érdemes tehát a Nagyerdei Gyógyfürdő, az Aquaticum Élmény- és Termálfürdő vagy egy közeli hortobágyi kiruccanás mellé egy léleküdítő szellemi felfrissülést is beiktatni. Nem fogod megbánni! 

Járd be velünk az országot!