Barangoljatok az Óriások asztalán!

Tar-kőFelsőtárkányMátra-Bükk turisztikai térség

Jó tempóban nagyjából 5 és fél órát kell rászánnotok a 18,5 kilométeres túrára, amelynek útvonalán 432 méter szintemelkedést kell leküzdenetek. 

Ha hosszasan nézelődnétek, több napra is beoszthatjátok a látnivalókat, vagy több irányban is felfedezhetitek a fennsíkot. Szállást a bánkúti turistaházban és panzióban, vagy a kulcsosházként üzemelő hármaskúti erdészházban, illetve a csurgói erdészházban találhattok. 

A hangulatos kaszálóréteket és a panorámás mészkőszirteket egyaránt érintő túra Bánkútról indul. Megerőltető, hirtelen emelkedőkkel nem kell számolnotok, ám a környezetéből magasan kiemelkedő plató széleiről mindenütt csodás a kilátás. Útközben az érintetlen erdőségek és az ezeket megnyitó, hosszúkás tisztások kápráztatnak el. A fennsík szélén fehérlő letört szirtekről, a Három-kő és a Tar-kő csúcsáról a bükki táj változatos panorámáját élvezhetitek. 

A háborítatlan Őserdő szélén sétálva egy erdőrezervátumba is beleshettek. Bánkút felé visszaúton, a fennsík északi peremén gyalogolva régi fakihordó kisvasút nyomvonalán éritek el a Fekete-sár szellős kaszálóját, amely után a Huta-rét tisztása következik. A tengerszint felett 956 méterrel fekvő Bálvány-kilátóból pedig egészen a Felvidékig elláthattok. A karsztvidék formakincse, sziklabércei, mohos szirtjei és barlangnyílásai, a kaszálókkal és az erdőkkel váltakozva az egész túra során izgalmas látványt nyújtanak. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!