Ahol a múltunk kézzel fogható

Sóstói MúzeumfaluSóstóTokaj és Nyíregyháza turisztikai térség

Mi az a nyögvenyelő, milyen az íze a pipiskének, és kik azok a tirpákok? Gyertek el a nyíregyházi sóstói erdő szélén felépített Sóstói Múzeumfaluba, és mindezt megtudhatjátok! 

Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeuma – Nyíregyháza közelében – egy igazából soha nem létezett, de tökéletesen korhű falut mutat be. Ha beléptek a Sóstói Múzeumfalu területére, a 19. századba repülhettek vissza! Megismerhetitek, hogyan éltek abban az időben a szegény-, közép- és gazdagparasztok, illetve a kisnemesek, mivel foglalkoztak, mit ettek, milyen népszokásaik voltak – és ki is próbálhattok jópárat. Beülhettek a régi iskolapadokba, betérhettek a kocsmába, a kovácsműhelybe, a borbélyüzletbe vagy a falu központjában található fakazettás templomba. De – programtól függően – láthatjátok, miként zajlott akkoriban egy nagymosás, vagy elődeink hogyan vasaltak, és megízlelhetitek, milyen, ha kemencében sül a kenyérlángos vagy a kakaós csiga! 

Itt élmény a hagyomány

Sokat hallhattok itt a tirpákokról: ők azok a szlovák ajkú telepesek, akik a 18. század közepén újra benépesítették az elnéptelenedő Nyíregyházát, és elindították a fejlődés útján.

 

A „Nem kerültem én bele a szöszbe…” című állandó, interaktív kiállítás a szatmári kenderfeldolgozást mutatja be – igen, be lehet szállni a konkrét munkafolyamatokba, amelyek a falakon elhelyezett táblákon láthatók, olvashatók. Számos hiedelem kapcsolódik a kendermunkákhoz, amelyekből egy csokorral ti is kaphattok. Sőt, a kiállítótérben egy érintőpanel segítségével több, pár perces kisfilmet is megnézhettek, amelyek a fonóban egykor gyakori játékokba adnak betekintést.

Egy kupica pálinkát?

Megismerhetitek a helyszínen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pálinkakultúráját, és a három eredetvédett gyümölcspárlatát: a szabolcsi alma-, a szatmári szilva- és az újfehértói fürtös meggypálinkát. A múzeumfalu szomszédságában található Pálinkaház helyszínt biztosít kiállításoknak, ismeretterjesztő előadásoknak, valamint céges rendezvényeknek is.

Program program hátán

A múzeumfalu az évszakokhoz és az ünnepekhez (húsvét, pünkösd, a kenyér ünnepe, Szent Iván-éj, Márton-nap stb.) kapcsolódóan általában külön programmal készül, ezeket érdemes a Facebook-oldalukon keresni. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!