Megyer-hegyi tengerszem

Megyer-hegyi tengerszem Sárospatak és környékeTokaj és Nyíregyháza turisztikai térség

Magyarország északkeleti csücskében igazi kincsekre lelhettek! Az ősrégi város, a „Bodrog-parti Athénnak” is becézett Sárospatak fölött helyezkedik el például a híres Megyer-hegyi tengerszem, amit 2011-ben egy online szavazáson az ország legszebb természeti csodájának választottak.

A XV. századtól egészen 1907-ig a természet és az emberkéz együtt formálta ezt a méretes gödröt, amely felett, a sziklafalon állva a látványtól még a lélegzet is eláll. A mesterségesen kialakított tengerszem ugyanis egészen pontosan a 324 méter magas hegy kúpján található. 

A tufába vájt tengerszem helyén valamikor malomkőbánya volt

A gyalogos túraösvényeken is megközelíthető, egyszerre félelmetes és lenyűgözően szép sziklakatlan története akkor kezdődött, amikor annak idején a helyi bányászok rájöttek, hogy a hegy kemény kőzete, a riolittufa alkalmas malomkövek gyártásához, így egészen 1907-ig bányamunkálatok folytak ezen a területen. Így alakult ki a hatalmas méretű gödör, amelyben az összegyűlt esővíz egy tavat formált, ennek legmélyebb pontja 6,5 méter, a tavat körbevevő sziklafalak pedig van, ahol 70 méterre magasodnak a víztükör felé. A bányászok akkoriban saját maguknak is kis fülkéket vájtak a sziklafalba, ahol meg tudtak húzódni éjszakára. Az Aggteleki Nemzeti Park kezelésében álló hajdani bányaudvaron máig fennmaradt néhány félig kész malomkő, illetve a kőfaragó tevékenység melléktermékei. A tengerszemet 1997-ben nyilvánították természetvédelmi területté, ahol az utóbbi években komoly fejlesztések folynak, hogy még csalogatóbb turistalátványosság legyen.

Legmagasabb pontjára kilátót építenek, de készül az ország leghosszabb via ferrata-pályája, függőhidak, valamint egy bicikliút is. Ezeken kívül tervezik egy olyan bemutatóterem megvalósítását is, ahol a XV-XVII. századi malomkőgyártás történetével ismerkedhetnek az idelátogatók. Jelenleg védőkorlátok mögül felülről, a bánya pereméről nézhettek rá a vízzel kitöltött sziklakatlanra, de ha a tengerszem jelenlegi kis lakóit, a békákat és vízisiklókat is megfigyelnétek, akkor érdemes az annak idején a kövek elszállítására faragott szűk vájaton keresztül egészen a tó széléig bemerészkednetek. Ez az egykori bánya belseje. Mivel a környék bőven szolgál látnivalóval, egy 17 állomásból álló tanösvényt is létrehoztak, amely Sárospatak belvárosából indul, érinti például a csodás kis sváb falut, Hercegkutat, a Megyer-hegyi tengerszemet, a Király-hegyet, a Nagy-Bot-kő gejzírkúpját, elhalad a történelmi Gombos-hegyi és kőporosi pincesorok mellett, és bemutatja a térségre jellemző természetes és mesterséges növényvilágot is. A Malomkő tanösvény a sárospataki Rákóczi-vár várkertjében ér véget. A négy-öt órás túra után akár a kert emblematikus fájának számító öreg japánakác közelében is megpihenhettek! 

MAGYARORSZÁG CSODÁI: MEGYER-HEGYI TENGERSZEMMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk e szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a tizennegyedik részt, melyben a Megyer-hegyi Tengerszemet fedezzük fel.
Magyarország Csodái: Megyer-hegyi Tengerszem
Csodás Magyarország: Tokaj és Nyíregyháza
Csodás Magyarország - Országos Kéktúra
Magyarország Csodái - Tisza-tó

Járd be velünk az országot!