A húsvét ikonikus jelképe, a hímes tojás évszázados tradíciókról mesél

A hímes tojás a húsvéti szimbólumok közül talán a legnépszerűbb, a mai napig országszerte sok lány és asszony fest kifújt tojáshéjat vagy főtt tojást, hogy azzal lepjék meg a húsvét hétfőn érkező locsolókat. 

Bár a hímes tojás erősen összefonódott a keresztény hagyományokkal, a tojásfestés tradíciója jóval a Krisztus előtti időkre nyúlik vissza. Már az avarok korában is népszerű szokás volt a tojásokra ősi, kultikus jeleket, a korabeli hitvilág jellegzetes szimbólumait mázolni. A kereszténység térnyerésével ez az ősi hagyomány szerencsére nem tűnt el, csupán beolvadt az egyházi ünnepbe, így lett az egykori ősi szimbólum, a piros tojás, Jézus vérének és a feltámadásának jelképe. 

Írott, karcolt, berzselt

A magyar tojásfestő tradíciók közül az írott tojás a legelterjedtebb. A tojásra viasszal, az úgynevezett íróka segítségével mintákat készítenek, csak ezután mártják a piros festékbe. A karcolt tojáshoz több réteg festék szükséges, ebbe karcolják a különféle motívumokat. A berzselt tojás készítése kisgyerekekkel is jó móka. Ehhez nem kell más, mint pár levél petrezselyem, egy régi harisnya és hagymahéjból készült festőlé. A főtt tojásokat a rájuk simított levelekkel helyezzük a harisnyába, majd mehetnek a hagymahéjas vízbe.

 

Bár a boltban is kaphatunk különféle tojásfestékeket, érdemes visszanyúlni nagyanyáink praktikáihoz, és a konyhában található alapanyagokkal megfesteni a húsvéti tojásokat.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!