A filmkészítés magyar fellegvára: az etyeki Korda Filmpark

Korda FilmparkEtyekBudapest környéke turisztikai térség

A filmek és sorozatok egyre nagyobb teret hódítanak az életünkben, hiszen nincs is jobb érzés egy hosszú munkanap után, mint elmerülni másfél órára egy történetben. Ha belepillantanánk a filmes világ kulisszatitkaiba akkor nem kell messzire mennünk, hiszen autóba pattanva a fővárostól alig 30 percnyire található az etyeki Korda Filmpark. 2007-es alapítása óta számos sikerfilmet forgattak ebben a magyar filmparadicsomban.

Fejér Megyében, Etyeken található a köznyelvben Etyekwoodnak is keresztelt filmes komplexum, ami hat műteremmel, modern és interaktív látógatóközponttal várja a filmkedvelőket. A magyar Hollywood méltán híres, hiszen a világ egyik legnagyobb „New York-i utca” díszlete is itt található, emellett pedig számos magyar és külföldi filmet forgattak a helyszínen. Az első itt készült film a Guillermo del Toro által rendezett képregény-adaptáció, Pokolfajzat II: Az Aranyhadsereg volt.

A Dűnétől az Üvegtigrisig

Az itt szervezett élménytúrák alatt különböző korok díszletei közé csöppenhetünk, és olyan térkövekre vethetjük a lábainkat, ahol korábban Nicolas Cage, Jeremy Irons, Will Smith, Timothée Chalamet és Matt Damon is járt. A Mentőexpedíció, a Borgiák három évada, a Gemini Man és a Dűne néhány jelenete is itt forgott. A magyar sikerfilm, az Üvegtigris ikonikus lakókocsiját szintén itt őrzik, amit a látogatók bármikor megtekinthetnek. De nemcsak filmek és sorozatok, hanem videójátékok látványvilágának megalkotásában is nagy szerepet játszik az etyeki Filmpark.

Hogy néz ki a valóságban, amit a mozivásznon látunk?

A korhű díszletek között sétálva az ember mintha egy különleges varázsvilágba lépne be, ahol minden csak látszat. A látógatóközpont azon túl, hogy bemutatja, hogyan készülnek a különböző hazai és nemzetközi kasszasiker produkciók, interaktív játékok során bepillantást enged a filmkészítés rejtelmeibe és a filmes szakma, illetve stábtagok kisebb-nagyobb feladataiba is. A kettő és fél órás vezetett túra alatt pedig végighaladunk a filmkészítés legfontosabb állomásain, és testközelből figyelhetjük meg, hogyan jut el egy produkció a forgatókönyvtől az emberek nappalijába.

Nyári tábor a filmek szerelmeseinek

Nem titkolt célja ezeknek a programoknak, hogy közelebb vigyék a filmfogyasztókhoz a gyártás folyamatát és a szakma sokszínűségét, illetve gyakorlati szempontokat nyújtsanak a forgatás menetéről. A vezetett túrák mellett nyári táborokat is szerveznek 9-14 év közötti gyerekeknek, ahol a kicsik öt nap alatt, játékos formában ismerkedhetnek meg mélyebben a filmkészítés élményével.

Itt filmsztár lehetsz

A felnőttek sem fognak unatkozni, ha Etyekre látogatnak, ugyanis itt akár saját filmet is forgathatnak vagy a szinkronizálásban is kipróbálhatják magukat. Egyedülálló tapasztalat a kamerák kereszttüzében állni és a saját filmünk főszereplőjének lenni. Emellett hivatásos maszkmesterek és sminkesek között ízelítőt kaphatunk a sebek, vágások és hegek mesterséges megalkotásából és a filmes sminkek kulisszatitkaiból. Akkor sem kell aggódnunk, ha inkább adrenalinra vágynánk, hiszen lélegzet-visszafojtva figyelhetjük az akciófilmek kaszkadőrmutatványait. A néhány perces bemutatótól, az egyórás komplex produkciókig, ezen a téren is minden rendelkezésre áll a látogatók számára. A Korda Filmpark tehát kicsiknek és nagyoknak is felejthetetlen élményt nyújt, miközben remek program és kikapcsolódási lehetőség is. Érkezzünk ide akár családdal, akár csapatépítés céljából, az biztos, hogy egy szempillantás alatt válhat belőlünk középkori lovag, tündérhercegnő vagy szuperhős.

 

A látogatás előtt minden esetben előzetes jegyfoglalás szükséges, amit a park weboldalán, a www.kordafilmpark.hu tudunk megtenni.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!