7+1 balatoni film, mely otthonodba hozza a magyar tengert

Bujtor István-szoborBalatonfüredBalaton turisztikai térség

A Balaton, amellett, hogy az egyik legkedveltebb hazai turisztikai célpont, fontos részévé vált a kultúrának is: versek, regények és filmek garmadája dolgozza fel, de legalábbis szerepelteti legnagyobb tavunkat, hol főszereplőként, hol csak hangulatos háttérként. A dolog nem újkeletű, már Berzsenyi Dániel is verselt róla, és a népszerűség mind a mai napig tart, hiszen (ahogy alább beszámolunk róla) vadonatúj filmek is készültek-készülnek a környéken. Következzen tehát néhány ezek közül, szigorúan a teljesség igénye nélkül, időrendi sorrendben.

Az 1954-es Liliomfi egy sokkal korábbi történetnek, Szigligeti Ede 1849-es vígjátékának filmadaptációja, melyben a humoros cselekmény Balatonfüreden játszódik, és a kor olyan nagyjai kaptak benne szerepet, mint Ruttkai Éva, Garas Dezső, vagy a címszerepet játszó Darvas Iván. Aki szereti a jó hangulatú, klasszikus filmeket, semmiképp se hagyja ki!

 

A két kutyus és egy héja kalandjait elmesélő Cimborák – Nádi szélben igazi klasszikus, és a korához képest meglepő forgatástechnikai bravúrokkal, valamint hatalmas türelemmel készült. Van jelenete, amelyre hónapokat szántak. Hőseink (Fickó, Pletyka és Nimród) egy kényszerleszállást végrehajtó repülőből ejtőernyővel kikerülve a Kis-Balaton környékén találják magukat, ahonnan megpróbálnak épségben hazajutni. Mindezt az Úton hazafelé című közismert amerikai családi kasszasiker bemutatása előtt 35 évvel, 1958-ban.

 

Ha balatoni filmekről esik szó, akkor nyilvánvalóan megkerülhetetlen Bujtor István munkássága, hiszen legtöbbünk gyerek- vagy fiatalkorát meghatározták az Ötvös Csöpi kalandjait feldolgozó alkotások: az 1980-ban forgatott A Pogány madonna, az 1982-es Csak semmi pánik, az 1985-ös Az elvarázsolt dollár, az 1991-es Hamis a baba, majd a kétezres évek elején forgatott Zsaruvér és Csigavér sorozat. Felületes szemlélők gyakran tekintik az Ötvös Csöpi-filmeket a Bud Spencer-klasszikusok magyar utánzatának, de aki ismeri ezeket, az jól tudja, hogy e humoros és igen szelíd krimitörténetek jóval többek annál: igazi magyar humorral átszőtt korrajzok a Balaton partjáról.

 

Ha valaki egyébként számolja, ne lepődjön meg: listánkon ezeket a remekműveket az egyszerűség kedvéért egynek vesszük, de külön-külön is egy-egy szórakoztató estét garantáló alkotásról van szó.

Sokak kedvence volt még az 1998-ban bemutatott Zimmer Feri című alkotás, mely a kilencvenes évek végén kívánt nem túl hízelgő, ám annál szórakoztatóbb emléket állítani a németekre lesben álló egykori trükköző vendéglátóknak. Szerencsére mára ezek gyakorlatilag teljesen kikoptak, így Tímár Péter filmjét minden elrettenés nélkül megnézhetjük akár egy balatoni nyaralás közepette is.

 

2014-ben jött a Swing, amelyben 3 különböző korú és különböző okokból nehéz helyzetbe került énekesnőt fog össze egy idős díva, hogy turnézzák körbe a Balatont. A könnyed hangvétel mellett is minőségi alkotást a remek szereposztás garantálja: Csákányi Eszter, Ónodi Eszter, Törőcsik Mari és Kulka János… kell ennél több egy estényi kikapcsolódáshoz?

A 2015-ös Balaton Method volt az első közösségi finanszírozású magyar film, mely röviden úgy foglalható össze, hogy magyar zenészek a tó környékén remek képeken bemutatva remek zenéket adnak elő - ám ez a tömör megfogalmazás messze nem adja vissza az alkotás hangulatát és hatását, aki szereti a magyar tengert, szereti a jó magyar zenét és szeretne kellemesen elveszni ezek társaságában másfél órára, az mindenképp nézze meg egy kellemes estén vagy hétvégén.

 

A 2016-ban bemutatott #sohavégetnemérős című zenés film a Wellhello zenekar közreműködésével és zenéinek felhasználásával készült, története pedig a mai magyar fiatalok szerelmi életét és gondolatvilágát járja körül.

A Balaton filmbe foglalása nem állt meg, itt szeretnénk egy új filmről is hírt adni, melynek szeptember 27-i premierjét érdemes feljegyezni a Tihanyt és környékét kedvelőknek, hiszen a kalandos-misztikus-romantikus játékfilm nagy része ezen a környéken játszódik, felbukkan benne többek között Tihany az apátsággal, Szántód és a komp, Balatonfüred és több egyéb környékbeli helyszín. A Tíz perc múlva három című alkotás betétdalát Charlie énekli, és egy romantikus nyomozásról szól egy festmény és az alkotója után. Mi már alig várjuk, hogy a magyar tengerről szóló filmek listája egy újabb emlékezetes darabbal bővüljön!

 

E számos szórakoztató percet ígérő alkotás mellett persze azért a valódi Balaton se maradjon ki senkinek idén sem, hiszen a tó az ősszel is számtalan programmal és látványos természeti szépséggel vár minden érdeklődőt.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!