5 nem mindennapi kirándulás Magyarországon, ha meguntad a gyalogtúrákat

Hortobágy szafari túraHortobágyDebrecen és térsége

Lesd meg a szarvasokat egy traktor platójáról, suhanj el a fák között egy segway-jel vagy pattanj biciklire, és fedezd fel a mesés Őrség tájat, tavait és kulturális örökségét! Magyarország 5 különleges tájára kalauzolunk, ahol emlékezetes élményekben lehet részed. 

Traktoros szarvasnézés Bőszénfán

A Kaposvártól alig 20 kilométerre található Bőszénfai szarvasfarm nem véletlenül Magyarország egyik legizgalmasabb vadasparkja, az 1300 hektáron elterülő erdős területen az ott lakó állatok a valódi élőhelyükkel megegyező körülmények között élhetnek. A különleges helyszínen gímszarvasokkal, dámvadakkal, muflonokkal, vaddisznókkal, őzekkel és Dávid-szarvasokkal is találkozhatsz, ráadásul a szelídebb szarvasokat meg is simogathatod és sétálhatsz velük. Ha pedig még különlegesebb élménnyel szeretnél távozni Bőszénfáról, ülj fel egy traktorral vontatott pótkocsira, amivel testközelből is láthatod lenyűgöző a gímszarvasokat.  

Hegyitúra a Mátrában segway-el

Ha egy igazi futurisztikus kalandra vágysz a természetben, pattanj fel egy terepsegwayre a Mátrában, amivel nemcsak a mátrafüredi nevezetességeket ismerheted meg, hanem az erdőt is megcsodálhatod A több mint 100 kilométeren át elhúzódó pálya ráadásul úgy lett kialakítva, hogy akkor is bátran belevághatsz a programba, ha még sosem próbáltad ki a segway-ezést, a kezdők számára gyakorló, minitúra is elérhető. Ha pedig már magabiztosan kezeled a járművet, akkor a Kallók völgye, a Zsiványok tanyája vagy a Parkerdő-ösvénytúra felé is elsuhanhatsz, sőt, egy kanyargós úton eljuthatsz a Bábakövekhez is, ahol a hagyomány szerint régen boszorkányokat égettek. De a magasságok szerelmeseinek is kedvez a segway-túra, ugyanis az útvonal érinti a Kozmáry kilátót is, ahonnan bámulatos panoráma nyílik Mátraaljára és Gyöngyösre. 

Biciklitúra az Őrségben

Őriszentpéter felől már 6 kerékpárútvonalon és 226 kilométeren keresztül járhatod be a térséget biciklivel. Az útvonalak a Vadása-tavat, a Himfai-tavat és a Hársas-tavat is érintik, és szerencsére nem sok autóval találkozhatsz természetjárás közben. Ha mindössze szűk egy napod van arra, hogy kerékpárral felfedezd az Őrséget, akkor a 6-os útvonalat neked találták ki, aminek során nemcsak a varázslatos őrségi tájban gyönyörködhetsz, hanem a népi építészeti kincseiben is, mivel Szalafőnél letérve könnyedén elérheted a pityerszeri falumúzeumot is. De ha több időd van, érdemes az 1-es vagy a 3-as útvonalat választanod, mert ezekkel bejárhatod a szlovéniai Domonkosfát, Kapornakot vagy Hodost is.  

Szafari túra a Hortobágyon

Egy teljesen új oldaláról ismerheted meg a Hortobágyi Vadasparkot és az ott élő állatokat, ha a gyalogtúra helyett a szafari autókázást választod! Kétféle program közül is választhatsz: míg az esti kirándulás hangulatát a naplemente teszi különlegessé és az, hogy Magyarország első nemzeti parkja egy olyan vidéken terül el, ahol kiemelkedően alacsony a fényszennyezettség, ezért tökéletes helyszínt nyújt a csillaglesre is. Ha pedig az extra szafarira jelentkezel, akkor testközelből is megismerkedhetsz a Hortobágyon élő vadlovakkal és őstulkokkal. De élnek itt még ősi magyar szürkemarhák, rackák és mangalicák is, ráadásul a község több mint 300 madárfaj otthona. Éppen ezért nem véletlen, hogy Hortobágyon Madárparkot alapítottak, ahol a beteg és sérült állatok ellátásával is foglalkoznak.  

Vízitúra a Gemenci-erdőben

Bár a Gemenci-erdőről sokaknak először a kisvasút jut eszébe, ám mivel a Duna mentén fekszik, így valójában ez Magyarország legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, amely egyben a Duna-Dráva Nemzeti Park része. Így pedig nem is lehet kérdés, hogy a vonatozás mellett tökéletes helyszín a vízitúrára is: kajakokkal és kenukkal többféle útvonalat is bejárhatsz. A dunai kirándulás alatt megismerheted a terület védett madarait is, például a nagykócsagot, a szürke gémet és akár még vaddisznókat, őzeket is kiszúrhatsz az erdőben. De világszerte itt él a legnagyobb feketególya populáció is, szóval jó, ha nyitott szemmel evezel. Ha azonban még nem érzed magad elég bátornak a kajak-kenuzáshoz, akkor sem kell lemondanod a vízi világ csodáiról, mivel sétahajón ülve is gyönyörködhetsz a tájban és az állatokban.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!