4 dolog, amitől a hagyományos magyar piacok olyan különlegesek

Fonyódi PiacFonyódBalaton turisztikai térség

Bár az élelmiszerboltok egy időre kiszorították a látóterünkből a piacokat, a környezet- és egészségtudatos szemléletnek köszönhetően mára egyre többen térnek vissza a bevásárlás hagyományos formájához. A piacokra ugyanis nemcsak a zöldségek és a gyümölcsök beszerzése miatt érdemes ellátogatni, de a közösségépítő hatása is elképesztően erős. Ráadásul az sem mellékes, hogy kiszakítanak egy pillanatra a mindennapok rohanásából.  

A piacoknak évszázadokra visszanyúló hagyománya van Magyarországon, nem véletlen az sem, hogy a hét utolsó napja a vasárnap elnevezést kapta. Ennek eredete a vásár szóból ered, ugyanis Szent István király erre a napra elrendelte a vásárok tartását és a munkaszünetet. De olyan városok is akadnak, amelyek a nevükben őrzik a saját heti vásárjuk, piacuk nevét, ilyen például Szombathely. A piacok egyébként nemcsak a bevásárlás helyszínei voltak, hanem a pezsgő közösségi élet színterei is, ahol az emberek értesülhettek a helyi hírekről. A bevásárlóközpontok és a szupermarketek térhódítása ellenére a hagyományos piacok és a bolhapiacok mára újra divatba jöttek, egyre többen térnek vissza a kistermelők által kínált minőségi árukhoz. Összegyűjtöttünk 4 okot, amiért érdemes neked is csatlakoznod a piacozók táborához! 

1. Ismeretlen ismerősök

Míg a plázákban és a hipermarketekben szinte nap mint nap más eladónál fizethetsz a kasszánál, addig a piacokon hétről hétre ugyanazokkal az árusokkal találkozhatsz. A szürke hétköznapokból tökéletesen kikapcsolhat egy ilyen bevásárlás, hiszen amellett, hogy egy-egy standnál már ismerősként, mosolyogva köszöntenek, azt is megtudhatod tőlük, pontosan honnan is származnak a friss zöldségek, gyümölcsök, amelyeket a kosaradba, végezetül pedig a tányérodra raksz. Ráadásul nem a neonfények alatt, hanem többnyire a szabadban sétálgathatsz. 

Piac, Fonyód

2. Hamisítatlan piaci gasztronómia

Nemcsak a kedves arcok, hanem a finom illatok is közrejátszanak abban, hogy piacra járni bárki számára kellemes élmény lehet. A vásározás elengedhetetlen része az is, hogy megkóstolj valamit a helyi kifőzdék kínálatából: legyen az akár zsíros kenyér kolbásszal, egy sajtos-tejfölös házi lángos vagy egy szelet kenyérlángos.  

3. Modernizált hagyományok

Bár a piacokra a legtöbben elsősorban a zöldségek és a gyümölcsök beszerzése miatt járnak, valójában virágokat, vagy akár haszonállatokat (például baromfit) is vásárolhatsz ezeken a helyeken. Sőt, a hagyományok tisztelete ellenére mára kicsit modernizálták a kínálatukat. Amellett, hogy a régi mesterszakmák portékáival is találkozhatsz a sorok között, kedvező áron hozzájuthatsz ruhaneműkhöz, antikvár könyvekhez vagy műszaki termékekhez is.  

Piac, Tihany

4. Környezetbarát szemlélet

Ha szeretnél nagyobb lépést tenni a hulladékmentes és környezetbarát élet felé, akkor érdemes a nagybevásárlásaid egy részét a piacokon intézni. Itt a műanyagba csomagolt termékek helyett a saját vászontáskáidba és cekkerjeidbe pakolhatod az árukat, de tejet is vehetsz visszaváltható üvegben. Ennek köszönhetően búcsút mondhatsz a konyhádban termelődő felesleges szemét jelentős részének. De az sem mellékes, hogy az itt található zöldségek, gyümölcsök vagy húsok mindössze pár kilométerről, helyből érkeztek (nem pedig az ország másik végéből, vagy akár külföldről), így ezzel is csökkenthető a környezet szennyezése, terhelése. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy az itt kapható zöldség-, és gyümölcsfélék sokkal gazdagabbak ásványi anyagokban és vitaminokban.  

Piac, Fonyód

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!