3 tipp, ha levenduláskertben szeretnél barangolni a Balatonon

Balaton

A levendula az egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb gyógynövény, nyugtató hatása évezredek óta ismert. A nyár nagy részében lilán pompázó balatoni levendulamezőkön barangolva garantáltan kiszakadunk a hétköznapok mókuskerekéből és új erőre kapunk testileg és lelkileg is. A levendula általában június-júliusban virágzik, a Balatonnál is ekkor érdemes felkeresni a lilába burkolózó farmokat. Ilyenkor akár saját részre is szüretelhetünk a varázslatos lila virágából, amely sötét helyen kiszárítva sokáig megőrzi illóolaj-tartalmát, színét és illatát.  

A levendulaolaj jótékony hatásai közül néhány: feszültségoldó, enyhíti a fejfájást, erősíti az immunrendszert, enyhíti a gyulladásos és a reumás izomfájdalmakat, de csillapítja a rovarcsípések okozta égő érzést és gyorsítja a horzsolások gyógyulását is.

Programkavalkád Tihanyban

Tihany a magyarországi levendulatermesztés bölcsője. A korábban inkább kolostorkertekben fellelhető, eredetileg Franciaországból származó gyógynövényt több mint száz éve kezdte itt nagyobb területen termeszteni a kor neves gyógynövényszakértője és kémikusa, Bittera Gyula. A festői szépségű félszigeten lassan két évtizede minden nyáron, levendulavirágzás idején rendezik a Levendula Hetek fesztivált. Ilyenkor nemcsak a helyi éttermek, cukrászdák és kézműves boltok lesznek teli levendulás finomságokkal, kozmetikumokkal és a gyógynövényből készült számtalan más portékával, de rengeteg kapcsolódó program közül is választhatunk és a Szedd magad! akció keretében megtömhetjük aratókosarunkat az illatos virággal is.

Különleges hangulatú levenduláskertek

Ha a legjobb minőségű biolevendulára vágyunk, akkor irány a Tihanytól nem messze található Dörgicse. A Levendárium nevű családi biogazdaság a kétezres évek elején indult, és ma már több hektáron árad az itt termesztett több mint 30 fajta biolevendula illata. De ne felejtsük el a Dörgicsétől egy ugrásra fekvő Monoszlót sem, ahol a francia mellett a világosabb virágú angol levendulát is megcsodálhatjuk a sokszor az őszbe is benyúló másod- harmadvirágzások során. 

Csoda a déli parton

A Balaton déli partján, Balatonföldvár mellett egy kevésbé ismert, de hatalmas, illatos és csodaszép levendulamező várja a látogatókat. A 2012-ben alapított Kőröshegyi Levendulásban a sötétlila, Tihanyban őshonos levendulafajtát, valamint a világosabb virágú, mai francia levendulát termesztik hét hektáron. A birtok tavasszal tulipán- és nárciszvirágzás idején, nyáron levendulavirágzáskor látogatható, amikor természetesen szüretelni is lehet a virágokból. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo