13 ezer növényfaj vadregényes otthona

Vácrátóti Nemzeti Botanikus KertVácrátótBudapest környéke turisztikai térség

A 27 hektáros Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert egy kacskaringós utakkal, tóval, tisztásokkal szabdalt romantikus park, ahol higgyétek el, csak kapkodni fogjátok a fejeteket, annyi gyönyörűséget láthattok, ha hagyjátok, hogy hasson rátok a természet.

Nem kevesebbel, mint Magyarország leggazdagabb növénygyűjteményével büszkélkedhet a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, amelynek története egészen a 19. századig nyúlik vissza, és ahol több mint 13 ezer növényfaj kápráztat el benneteket, ha itt kirándultok. A buja fákkal, színpompás virágokkal, növényritkaságokkal teli park bármelyik évszakban csodás hétvégi program lehet számotokra!

Százados faóriások

A botanikus kert egyrészt, mint szakmai műhely szolgálja a tudományt és az oktatást, másrészt élő múzeumként is, ahol a gyűjtemény „darabjait” a szakemberek pontosan beazonosítják, és precízen nyilvántartják, hogy ti is minden fontos tulajdonságukat megismerhessétek.

 

A kert a növényvilág lehető legszélesebb spektrumát igyekszik lefedni. Erőssége, hogy van Dendrológiai (fásszárú), Évelő- és sziklakerti, Növényházi, Rendszertani, továbbá Magbanki gyűjteménye is.

 

Hihetetlen belegondolni, hogy évgyűrűszámlálási adatok szerint a Botanikus Kert területén ma is számtalan olyan öreg fa él, amely a XIX. század első felében bújt ki a magból. Ezek alkotják a kert legnagyobb felületét elfoglaló fa- és cserje gyűjtemény alapját – ezért láthatók mindenfelé hatalmas, terebélyes, több mint 150 éves platánok, feketediók, pagodafák, vagy nyugati ostorfák.

Ritkaságok egymás hegyén hátán

Sok ritka, a hazai gyűjteményekben csak itt, és az európaiakban is csupán kevés helyen fellelhető fa- és cserjefaj vár rátok ezen a helyen. Az egyik leglátványosabb időszak, amikor muszáj kiugrani a parkba, az április 20. és június 20. közti fő virágzási idő, illetve az október első felére eső, pompás lombszíneződés ideje. Séta közben találhattok egy kis bemutatót gyógy-, fűszer- és zöldségnövényekből, illetve, ha az orrotok után mentek, könnyen ráakadhattok az aromás levelű illatnövények ágyására, ahol kakukkfű, citromfű, levendula, szurokfű is nő, ezzel szemben pedig a falusi virágoskertek jellemző növénykéi pompáznak. 

Menedék a növényeknek

A lenyűgöző Üvegházi gyűjteményben a növényeket hő-, nedvesség-, pára- és fényigény szerint külön-külön házakban helyezték el, így létrejött a Pálmaház, az Orchidea- és Broméliaház, a Kaktusz- és a Pozsgásház, illetve a Hidegház is. Az új évezredben az Üvegházi gyűjtemény szerepe és jelentősége nagyobb hangsúlyt kap a Föld növényi sokféleségének megőrzése érekében. A trópusi területek növénytakarójának pusztulása miatt ugyanis egyre több faj válik veszélyeztetetté, és talál biztos menedékre botanikus kerti gyűjteményekben. A nagyközönség előtt jelenleg a Pálmaház, az Orchidea- és Broméliaház, illetve a Kaktusz- és Pozsgásház áll egész évben nyitva.

+1 érdekesség

Tudtátok, hogy miközben ti a csodálatos növények között sétáltok, az épületekben nemzetközi szintű kutatómunka folyik? A kert már a kezdetek óta egy kutatóintézet része, és az itt zajló tudományos munka szerves része a mindennapoknak.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!