Szeged és térsége felfedezőknek – 5 nap

SzegedSzeged és térsége turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Gyógyfürdők és gyógyhelyek
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Természeti értékek
Szeged és térsége turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Szegedi Dóm Látogatóközpont

Ha csak egy napod van, keresd fel a Szegedi Dóm Látogatóközpontot. Az 1879-es árvíztől való megmenekülés emlékére épült templom 1930-ra készült el. Színes üvegablakait Róth Miksa tervezte, gazdagon díszített belső terének érdekessége a Szűzanyát szegedi papucsban és szűrben ábrázoló mozaik. A templom nyugati tornyában kilátó üzemel.

Dömötör-torony

A dóm mellett áll a Dömötör-torony, Szeged legrégebbi épülete, a fogadalmi templom építése miatt lebontott, középkori Szent Demeter-templom tornya. 1931-ben keresztelőkápolnává alakították, falait Aba-Novák Vilmos Krisztus megkeresztelése című festménye díszíti. 

Szegedi belvárosi séta

A napba egy belvárosi séta is belefér. Érdemes Aba-Novák szabadtéri, háborús freskóját megnézned a Hősök kapuján. A közeli Dugonics téren nyaranta zenélő szökőkút működik, a Kárász utca szobrai között a Széchenyi térre sétálva a városházát láthatod a Sóhajok hídjával. A tér sarkán, az Anna-kútnál gyógyvizet kóstolhatsz. Innen a Tisza Lajos körúton menj tovább: a magyar szecesszió csodájához, a gyönyörű Reök-palotához jutsz.

2. nap

Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont

Ha több napod van, ide is látogass el! A XV. századi, többször újjáépített templomban a gótikus mennyezet és a barokk oltár ejt ámulatba. Oldalkapuja felett Mátyás király emlékművének másolata látható. A kolostor udvarán a műhelyekben kézműveskedhetsz: agyagozni, nemezelni, gyertyát önteni is lehetőséged lesz.

Új zsinagóga

Európa egyik legszebb, hazánk második legnagyobb zsinagógája. Baumhorn Lipót tervei szerint épült 1900 és 1902 között. Üvegablakait Róth Manó készítette. Hatalmas kupolájának belső díszítése a világot jelképezi: a kupoladob 24 oszlopon áll (az oszlopok a nap egy-egy óráját jelképezik), a motívumok az Istenbe vetett hitet, a Földet és az eget jelképezik.

Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő

Törökországi mintára épült az Anna-fürdő, ahol akár egész délelőtt lazulhatsz. Osztrák tervezői elegáns homlokzatú, gazdagon díszített épületet alkottak. 1896-ban adták át, és amikor a XX. században a közelben termálvizet találtak, gyógyfürdővé alakították. 2004-ben felújították, külön szárnyba került a termál- és wellnessfürdő.

3. nap

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A magyar honfoglalás emlékhelye, a Dél-Alföld egyik legnépszerűbb látványossága. Nézd meg a rotundát, benne a Feszty-körképpel, a jurtákat, a honfoglalás korát idéző nomád parkot.

Emlékezés a holokausztra

Az emlékezést szolgálja a zsidóság tragédiáját idéző kiállítás, mely emléket állít az 1944–45-ben elhurcolt zsidó áldozatoknak. Hogy az utókor képes legyen a nem felejtő megbocsátásra. Ha felnézel a zsinagóga órájára, azt az időpontot mutatja, amikor a város 737 zsidó polgárát deportálták.

Emlékpont

Hódmezővásárhely múzeuma az 1945 és 1990 közötti 55 évet mint történelmi korszakot mutatja be, azon az alapon, hogy a múltat ki kell beszélni. Fő mondanivalója, hogy a szabadság hiánya milyen károkat okozhat.

4. nap

Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok

Az UNESCO világörökségi cím várományosa az 1784-ben alapított birtok, ahol több mint háromszáz lovat tartanak és nevelnek. Három híres lófajtát is kitenyésztettek itt: a nóniuszt, a gidránt és a mezőhegyesi félvért. Programodat kiegészítheti egy kis lovaglás és kocsikázás is. A helytörténeti gyűjteményben Mezőhegyes múltjával ismerkedhetsz.

Hagymatikum Gyógy- és Élményfürdő

A Makói Termál- és Gyógyfürdő Makovecz Imre tervei alapján készült. Organikus formáit Makó leghíresebb terméke, a hagyma ihlette. Wellnessrészlege egyedülállóan szép, harmonikus. A komplex gyógyászati részlegben a termálvíz mellett munkára fogják a marosi gyógyiszapot is.

5. nap

Makovecz-túra, Makó

Makó belvárosában vezetett túrán vehetsz rész, ahol szakértő kalauzod a Kossuth-díjas építész és tanítványai munkáit mutatja be. Makovecz Imrének a Hagymatikumon kívül 12 terve valósult meg a városban.

Lombkorona tanösvény

A makói tanösvény egy egészen különleges világba kalauzol el. Akár a madarak vagy mókusok, a fák koronáinak világát ismerheted meg testközelből, 10 méteres magasságban. Minél feljebb jutsz, annál különlegesebb és ismeretlenebb arcukat mutatják a faóriások.

Maros Kalandpart

Bicikliztél már kötélen, magasan a Maros folyó felett? Tedd próbára ügyességed a makói Maros Kalandpart eszközein! Akadálypályákon egyensúlyozhatsz, és élvezheted a fák lombjai közötti siklást a Kalandpartot behálózó kötélpályán.

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!