Pécs–Villány szenioroknak – 5 nap

PécsPécs–Villány turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Címkék:
Fürdők és strandok
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Pécs-Villány turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Kincses Baranya hegyek, tavak és természeti értékek násza. A megye köldöke, a római kori Sopianae városának helyére épült Pécs, bakancslistás úti cél valamennyi ínyenc világjárónak.

Pécsi városi séta kisvonattal

Ha szívesen rábíznátok magatokat egy profi „idegenvezetőre”, a legjobb, amit tehettek, ha felültök a városnéző kisvonatra, és jól füleltek! A Dotto kisvonat ugyanis „tüke pécsi”, vagyis olyan dolgokat tud, amit még a helyiek sem biztos! Az ötvenperces zötykölődés alatt rengeteg mosolygó, integető pécsivel fogtok találkozni, és jó nagy utat fogtok megtenni: a főtérről induló járat egészen a Zsolnay Negyedig halad, a Pécs szimbólumait rejtő kis utcákon és forgalmasabb utakon át. Ha szerencsétek van, a gyerek utasok kedvéért a sofőr még egy kis „driftelésbe” is belemegy! A kisvasút mindennap 10 és 18 óra között, minden egész órában indul a Nagy Lajos Gimnázium elől, és oda is érkezik vissza. A végállomás jobb helyen nem is lehetne: innen indulhattok is felfedezni Pécs világörökségi ereklyéit.

Pécsi világörökség

A Káptalan utcán találjátok a pécsiek egyik kedvenc látványosságát, az ország első lakatfalát. Arról, hogy mikor és hogyan „született meg” Pécsen a lakatfal, csak anekdotákat ismerni, az viszont biztos, hogy valamennyi helyi fiatal „lakatolt” itt szerelmével. A nap zárásaként innen nem messze a Cella Septichora Látogatóközpont vár titeket. Pécs egyik büszkeségének számítanak a Világörökség részeként számon tartott ókori sírkamrák. Ha a városnézés az estébe nyúlik, ne bánkódjatok, hiszen a Cella Septichora Látogatóközpontban még izgalmas éjszakai tárlatvezetésen is részt vehettek, amit a gyerekek is imádni fognak! 

Pécsi székesegyház

És ha már izgalmas épületek, ne hagyjuk ki Pécs egyik szimbólumát, a székesegyházat se. A Dóm térre érve csodáljuk meg Pécs négytornyú jelképét, Szent Péter és Szent Pál katedrálisát. Kevesen tudják, hogy a székesegyház toronykilátójába is fel lehet mászni, no nem egyedül, hanem szervezett túra keretében. A panoráma feledhetetlen! Ha ki tudunk szabadulni a lenyűgöző épület bűvköréből, ereszkedjünk alá a közelben levő titkos püspöki pincébe is. A legenda szerint, ha titkos megbeszélnivalója akadt Cserháti József püspök úrnak, a „Texas bárba” invitálta bizalmasait, mely egy alagúton megközelíthető pincét jelentett. A pártállami idők alatt ez volt az a hely, ahova a lehallgatókkal teletűzdelt palotából el lehetett vonulni, és olyan dolgokat tudtak megvitatni, melyek az államvezetés előtt titkoltnak számítottak. A járat a püspöki palota kertjéből indul, a tárlatvezetéshez érdemes előre bejelentkeznünk.  

2. nap

A Zsolnay Negyed

Minden bizonnyal maradt kiaknázatlan része a tegnapi napotoknak, mégpedig a Zsolnay Negyedben! A Kézműves boltok utcájában járva „kötelező” csokit kóstolni a Csoko-láda Csokiboltban, ahol még a vázák és a nyalókák is csokiból vannak. És az édes élmények itt nem érnek még véget: érdemes betérnetek a Nosztalgia Cukorka Látványmanufaktúrába is. A negyed „cukrosbácsija”, Kovács Gyula ugyanis azon kevés magyar kézműves cukorkakészítők közé tartozik, akik profi szinten űzik mesterségüket. A látogatók itt megtekinthetik a cukorkakészítés látványos folyamatát, és persze nyalakodhatnak is a színesebbnél ízletesebb édességekből. Ugyancsak egy félnapos programot kínál a játékrajongók „csodák palotája”: a Labor – Játechtér, ahol a Nintendótól a napjaink csúcstechnológiájáig minden kipróbálható! A gémerek napokat tudnának eltölteni itt a kipróbálható PC-knek, konzoloknak, kinect eszközöknek, Xboxoknak, szimulátoroknak és óriásképernyős arcadeversenyeknek köszönhetően. De nem csak a kockafejeknek móka itt időzni, a technikatörténeti kiállításon az eszközök fejlődéstörténetét nézhetjük meg: a szórakoztatóelektronika egyes darabjait és a 3D-s grafika fejlődését, ahogyan az első játékok kezdetleges animációjától a vizuális effekteken keresztül a háromdimenziós képalkotásig jutottak. Érdeklődők, figyelem: a kiállított eszközökhöz nyúlni kötelező! 

A Pécsi Állatkert

A napunk második fele sem lesz kevésbé szórakoztató, ha kiautózunk a Pécsi Állatkertbe! Itt garantáltan a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki jól fogja magát érezni. Ha babával érkeztek, az állatkertet előre felfestett, akadálymentes útvonalon járhatjátok végig babakocsival, sőt, a pénztárnál még babahordozót is kölcsönözhettek. Tartsátok nyitva a szemeteket a zászlós farkú kolobuszhoz érve, nemrég ugyanis egy hófehér aprósággal bővült a pécsi csapat! A lámák között is érdemes keresni az új jövevényt, itt ugyanis tarka szülőktől egy koromfekete csikó látott napvilágot. Ha nem is csípünk el egy állatkerti vezetést, az információs tábláknak köszönhetően így is egyszerre izgalmas és érdekes bebarangolni a pécsi zoo-t. Fáradalmaitokat az állatkert éttermében pihenhetitek ki, ahol pelenkázó és ajándékbolt is van.

3. nap

Villánykövesdi pincesor

Ha Baranyában járunk – legyünk borkedvelők, vagy sem – ez a régió nem merülhet ki „csupán” városnézésben. A villányi termőtáj messze-földön híres, melyen Magyarország első borútja vezet végig. Aki pedig otthon van a borokban, az tudja, hogy a Villányi borvidék termékeit határon innen és túl a borpiac kiemelkedő minőségű és legkeresettebb termékei között tartják számon. A régió egyik legromantikusabb pincesora kétségkívül Villánykövesden található. A Fekete-hegy lábánál fekvő apró, hangulatos település nem csak a borimádókat fogja kényeztetni, hiszen lenyűgöző szépsége miatt fotósok, festők, művészek kedvelt úti célja. A legtöbbeket a háromszintes pincefalu leglátványosabb műemlékegyüttese, a védett pincesor vonzza. Csak végig kell tekintenünk a pincék jellegzetes színes kapuin, és azonnal megértjük, miért szerelmesek ebbe az apró faluba az emberek. No de hogy a borkedvelőket se felejtsük: Villánykövesden bepillanthatunk a borfeldolgozás éppen aktuális munkafázisaiba, megnézhetjük, milyen szerszámokat használnak a borosgazdák, és természetesen megízlelhetjük a kiváló borok zamatát is.  

Villányi borozás

Villánykövesdtől pedig csak pár percre fekszik Villány, a történelmi borvidék névadó „atyja”. Történelmi érdekesség, hogy a török uralom során a villányi szőlőültetvények nagy része elpusztult, melyen a később betelepült szerbek és németek változtattak. Ezeknek a népcsoportoknak volt köszönhető, hogy meghonosodott a kadarka és a kékoportó, de a térség szőlő- és borkultúrája csak az elmúlt évtizedekben formálódott véglegessé. Az európai színvonalú, korszerű technológiát alkalmazó borászatoknak köszönhetően Villányban csak úgy hemzsegnek a borturisztikai szolgáltatások. Bármelyikre is essen a választásunk: a Bock Pincészet, Gere Attila Pincészete vagy a Sauska Pincészet, a Villány főutcáján fekvő történelmi pincesoron nem lőhetünk mellé. Számos pincészethez étterem is tartozik, melyek között szintén nehezünkre eshet a választás: a könnyed délutáni zsíros kenyerezéstől egészen a fine diningig mindenféle szintű gasztronómiával találkozhatunk a pincesoron. A döntést semmiképpen se kapkodjuk el, sőt, a legjobb amit tehetünk, ha több helyszínen is kényeztetjük ízlelőbimbóinkat. 

4. nap

A siklósi vár

Kezdjétek a napot a Misina-tetőn, ahol a 197 méter magas pécsi tévétorony magasodik a város fölé. A panoráma feledhetetlen! Ha ebédidőben érkeztek, a tévétoronyban elkölthettek egy kellemes ebédet is, miközben úgy érzitek, a világ tetején ültök! A régiót szinte bűn lenne anélkül elhagyni, hogy meg ne csodáltátok volna a siklósi várat! Útban Siklós felé tegyetek egy kitérőt a Nagyharsányi Szoborparkhoz. A kicsik imádni fogják! A park jellegzetessége, hogy országunkban itt kaptak először lehetőséget szobrászok a szabad kísérletezésre. A fiatal művészek nyitott „műterme” egyedi alkotásokat őriz, a parkot övező sziklafal peremén pedig panorámasétány húzódik. Ne felejtsétek, hogy Nagyharsány az ország egyik legizgalmasabb összművészeti fesztiválja, az Ördögkatlan egyik központi helyszíne! A siklósi várhoz érve nézzétek meg a várbörtönt, és a kínzókamrát, majd töltekezzetek fel a bormúzeum vinotékájában. A kicsik addig ejtőzhetnek a Játékországban Dorottya királykisasszonnyal, Miklós lovaggal, Máté huszárral, Juszuffal, a törökkel és Szellővel, a lóval! A nap végén a vár szomszédságában nyugodt vacsorával zárhatjátok a napot.

5. nap

A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

Kiruccanásunk megkoronázásaként végül látogassunk el Magyarország fantasztikus gyógyhelyeinek egyikébe, a Harkányi gyógyfürdőbe! Itt ugyanis nem csak ázni tudunk a jótékony hatású gyógyvízben, de havi rendszerességgel vehetünk részt családi élményprogramon és éjszakai fürdőzéseken is. Érdemes a fürdőben minél több időt a vízben tölteni, ugyanis az Európában egyedülálló összetételű harkányi gyógyvíz ásványianyag-tartalma literenként több mint 1000 milligramm. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a karbonil-szulfit, mely a porcot alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülésében, pótlásában játszik fontos szerepet. A víz egyébként 50–70 méteres mélységekből, átlagosan 62 °C hőmérséklettel tör a felszínre, ami igazán kellemessé varázsolja a gyógyulás óráit. Felfedezésünket a Villányi-hegység déli lábainál magasba törő siklósi várban fejezzük be. Járjuk be a várbörtönt és a kínzókamrát, majd töltekezzünk fel a bormúzeum vinotékájában. A nap végén a vár szomszédságában nyugodt vacsorával nyugtázzuk tartalmas kirándulásunkat.  

Ezt ne hagyd ki!

Medvehagyma-krémleves

A helyiek tudják: ahogy a mohácsi busók elűzik a telet, kisvártatva megjelenik a tavasz első illatos hírnöke: a medvehagyma. Ahogy kibújnak az első levélkék az avarból, nem kell sokat várni, hogy fokhagymáéhoz hasonló illatba boruljon a Mecsek! A növény azért is különleges a Pécs környékieknek, mert annak ellenére, hogy egész Európában megtalálható, hazánkban legnagyobb mennyiségben a Mecsek térségében terem, azon belül is Orfű környékén és a Misina déli lejtőin találkozhattok vele tömegesen. A gyógynövényt mennyei mannaként ünneplik a vidéken, jeles események, fesztiválok fonódtak össze az évek során a zamatos fűszernövénnyel. Nem meglepő, hogy a legtöbb helyi étterem étlapjáról nem hiányozhat a medvehagyma. Az ízletes növénynek vannak szokatlan elkészítési módjai. Az orfűiek évente megrendezett medvehagyma-fesztiválján például kóstolhattok medvehagymás kolbászt, pogácsát és (figyelem!) fagylaltot is. A kevésbé merészeknek viszont legegyszerűbb formájában, medvehagyma-krémlevesként ajánljuk. Ezt a viszonylag egyszerű, de rendkívül ízletes és egészséges ételt egyszer az életben mindenkinek meg kell kóstolnia. Ha pedig medvehagymaszezonban látogattok a térségbe, ne felejtsetek el szedni pár csokorral. A helyi rendelet értelmében fejenként napi kétkilónyi medvehagymát engedélyezett szedni – ebből otthon kiváló medvehagymapesztót lehet készíteni. A pesztó hosszú ideig eláll, és tökéletes pirítósra, tésztára vagy rizottóba. Szuper gasztroemlék lesz Baranyából!

Járd be velünk az országot!