Pécs–Villány felfedezőknek – 1 nap

PécsPécs–Villány turisztikai térség
Hány napos?
1 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
Vonat
kerékpár
Címkék:
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Pécs-Villány turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Kincses Baranya hegyek, tavak és természeti értékek násza. A megye köldöke Sopianae, bakancslistás úti cél valamennyi ínyenc világjárónak.

Pécsi városi séta kisvonattal

Ha szívesen rábíznátok magatokat egy profi „idegenvezetőre”, a legjobb, amit tehettek, ha felültök a városnéző kisvonatra, és jól füleltek! A Dotto kisvonat ugyanis „tüke pécsi”, vagyis olyan dolgokat tud, amit még a helyiek sem biztos! Az ötvenperces zötykölődés alatt rengeteg mosolygó, integető pécsivel fogtok találkozni, és jó nagy utat fogtok megtenni: a főtérről induló járat egészen a Zsolnay Negyedig halad, a Pécs szimbólumait rejtő kis utcákon és forgalmasabb utakon át. Ha szerencsétek van, a gyerek utasok kedvéért a sofőr még egy kis „driftelésbe” is belemegy! A kisvasút mindennap 10 és 18 óra között, minden egész órában indul a Nagy Lajos Gimnázium elől, és oda is érkezik vissza. A végállomás jobb helyen nem is lehetne: innen indulhattok is felfedezni Pécs világörökségi ereklyéit.

Pécsi világörökség

A Káptalan utcán találjátok a pécsiek egyik kedvenc látványosságát, az ország első lakatfalát. Arról, hogy mikor és hogyan „született meg” Pécsen a lakatfal, csak anekdotákat ismerni, az viszont biztos, hogy valamennyi helyi fiatal „lakatolt” itt szerelmével. A nap zárásaként innen nem messze a Cella Septichora Látogatóközpont vár titeket. Pécs egyik büszkeségének számítanak a Világörökség részeként számon tartott ókori sírkamrák. Ha a városnézés az estébe nyúlik, ne bánkódjatok, hiszen a Cella Septichora Látogatóközpontban még izgalmas éjszakai tárlatvezetésen is részt vehettek, amit a gyerekek is imádni fognak! 

Pécsi székesegyház

És ha már izgalmas épületek, ne hagyjuk ki Pécs egyik szimbólumát, a székesegyházat se. A Dóm térre érve csodáljuk meg Pécs négytornyú jelképét, Szent Péter és Szent Pál katedrálisát. Kevesen tudják, hogy a székesegyház toronykilátójába is fel lehet mászni, no nem egyedül, hanem szervezett túra keretében. A panoráma feledhetetlen! Ha ki tudunk szabadulni a lenyűgöző épület bűvköréből, ereszkedjünk alá a közelben levő titkos püspöki pincébe is. A legenda szerint, ha titkos megbeszélnivalója akadt Cserháti József püspök úrnak, a „Texas bárba” invitálta bizalmasait, mely egy alagúton megközelíthető pincét jelentett. A pártállami idők alatt ez volt az a hely, ahova a lehallgatókkal teletűzdelt palotából el lehetett vonulni, és olyan dolgokat tudtak megvitatni, melyek az államvezetés előtt titkoltnak számítottak. A járat a püspöki palota kertjéből indul, a tárlatvezetéshez érdemes előre bejelentkeznünk.  

Ezt ne hagyd ki!

Medvehagyma-krémleves

A helyiek tudják: ahogy a mohácsi busók elűzik a telet, kisvártatva megjelenik a tavasz első illatos hírnöke: a medvehagyma. Ahogy kibújnak az első levélkék az avarból, nem kell sokat várni, hogy fokhagymáéhoz hasonló illatba boruljon a Mecsek! A növény azért is különleges a Pécs környékieknek, mert annak ellenére, hogy egész Európában megtalálható, hazánkban legnagyobb mennyiségben a Mecsek térségében terem, azon belül is Orfű környékén és a Misina déli lejtőin találkozhattok vele tömegesen. A gyógynövényt mennyei mannaként ünneplik a vidéken, jeles események, fesztiválok fonódtak össze az évek során a zamatos fűszernövénnyel. Nem meglepő, hogy a legtöbb helyi étterem étlapjáról nem hiányozhat a medvehagyma. Az ízletes növénynek vannak szokatlan elkészítési módjai. Az orfűiek évente megrendezett medvehagyma-fesztiválján például kóstolhattok medvehagymás kolbászt, pogácsát és (figyelem!) fagylaltot is. A kevésbé merészeknek viszont legegyszerűbb formájában, medvehagyma-krémlevesként ajánljuk. Ezt a viszonylag egyszerű, de rendkívül ízletes és egészséges ételt egyszer az életben mindenkinek meg kell kóstolnia. Ha pedig medvehagymaszezonban látogattok a térségbe, ne felejtsetek el szedni pár csokorral. A helyi rendelet értelmében fejenként napi kétkilónyi medvehagymát engedélyezett szedni – ebből otthon kiváló medvehagymapesztót lehet készíteni. A pesztó hosszú ideig eláll, és tökéletes pirítósra, tésztára vagy rizottóba. Szuper gasztroemlék lesz Baranyából!

Járd be velünk az országot!