Pécs–Villány családoknak – 2 nap

PécsPécs–Villány turisztikai térség
Hány napos?
2 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
kerékpár
Vonat
Címkék:
Világörökség
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kultúra és műemlékek
Állatkertek
Pécs-Villány turisztikai térség
Élménykereső családosok

1. nap

Kincses Baranya hegyek, tavak és természeti értékek násza. A megye köldöke, a római kori Sopianae városának helyére épült Pécs, bakancslistás úti cél valamennyi ínyenc világjárónak.

A Zsolnay Negyed

Hol máshol kezdhetnétek a kultúra fővárosának felfedezését, mint a hajdani Zsolnay Porcelánmanufaktúra helyén épült „minivárosban”, Pécs önálló kulturális városrészében: a Zsolnay Negyedben? A negyed családosok számára is Kánaán, hiszen számos feledhetetlen lehetőséget rejt magában. Egy kellemes séta keretében járjátok be a Kézműves boltok utcáját, majd időzzetek el a Bóbita Bábszínházban. A közel hatvanéves múltra visszatekintő bábszínházban nemcsak az előadások egyedülállóak, bábkészítő foglalkozásra is érdemes jelentkezni. Az épületben kávézó is működik, itt erőt gyűjthettek a nap hátralévő részéhez. Ezután irány a planetárium – útközben érdemes kipróbálni a szabadtéri játékokat. Az ország első optikai planetáriumában utazhattok a téridőben és kalandozhattok a világegyetemben. A tudomány iránt érdeklődő gyerekek számára azonban itt nem ér véget a programok sorozata! A negyed legszuperebb ismeretterjesztő fizikaóráján, a varázsórán kísérletezhetnek hangokkal, ütközésekkel és folyékony nitrogénnel is. Miután mindenki kellően kiszórakozta magát itt, irány a belváros szíve. 

Pécsi városi séta kisvonattal

Ha szívesen rábíznátok magatokat egy profi „idegenvezetőre”, a legjobb, amit tehettek, ha felültök a városnéző kisvonatra, és jól füleltek! A Dotto kisvonat ugyanis „tüke pécsi”, vagyis olyan dolgokat tud, amit még a helyiek sem biztos! Az ötvenperces zötykölődés alatt rengeteg mosolygó, integető pécsivel fogtok találkozni, és jó nagy utat fogtok megtenni: a főtérről induló járat egészen a Zsolnay Negyedig halad, a Pécs szimbólumait rejtő kis utcákon és forgalmasabb utakon át. Ha szerencsétek van, a gyerek utasok kedvéért a sofőr még egy kis „driftelésbe” is belemegy! A kisvasút mindennap 10 és 18 óra között, minden egész órában indul a Nagy Lajos Gimnázium elől, és oda is érkezik vissza. A végállomás jobb helyen nem is lehetne: innen indulhattok is felfedezni Pécs világörökségi ereklyéit.  

2. nap

Kézműveskedés, kiállítások és múzeumok gyerekeknek

Minden bizonnyal maradt kiaknázatlan része a tegnapi napotoknak, mégpedig a Zsolnay Negyedben! A Kézműves boltok utcájában járva „kötelező” csokit kóstolni a Csoko-láda Csokiboltban, ahol még a vázák és a nyalókák is csokiból vannak. És az édes élmények itt nem érnek még véget: érdemes betérnetek a Nosztalgia Cukorka Látványmanufaktúrába is. A negyed „cukrosbácsija”, Kovács Gyula ugyanis azon kevés magyar kézműves cukorkakészítők közé tartozik, akik profi szinten űzik mesterségüket. A látogatók itt megtekinthetik a cukorkakészítés látványos folyamatát, és persze nyalakodhatnak is a színesebbnél ízletesebb édességekből. Ugyancsak egy félnapos programot kínál a játékrajongók „csodák palotája”: a Labor – Játechtér, ahol a Nintendótól a napjaink csúcstechnológiájáig minden kipróbálható! A gémerek napokat tudnának eltölteni itt a kipróbálható PC-knek, konzoloknak, kinect eszközöknek, Xboxoknak, szimulátoroknak és óriásképernyős arcadeversenyeknek köszönhetően. De nem csak a kockafejeknek móka itt időzni, a technikatörténeti kiállításon az eszközök fejlődéstörténetét nézhetjük meg: a szórakoztatóelektronika egyes darabjait és a 3D-s grafika fejlődését, ahogyan az első játékok kezdetleges animációjától a vizuális effekteken keresztül a háromdimenziós képalkotásig jutottak. Érdeklődők, figyelem: a kiállított eszközökhöz nyúlni kötelező!  

A Pécsi Állatkert

A napunk második fele sem lesz kevésbé szórakoztató, ha kiautózunk a Pécsi Állatkertbe! Itt garantáltan a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki jól fogja magát érezni. Ha babával érkeztek, az állatkertet előre felfestett, akadálymentes útvonalon járhatjátok végig babakocsival, sőt, a pénztárnál még babahordozót is kölcsönözhettek. Tartsátok nyitva a szemeteket a zászlós farkú kolobuszhoz érve, nemrég ugyanis egy hófehér aprósággal bővült a pécsi csapat! A lámák között is érdemes keresni az új jövevényt, itt ugyanis tarka szülőktől egy koromfekete csikó látott napvilágot. Ha nem is csípünk el egy állatkerti vezetést, az információs tábláknak köszönhetően így is egyszerre izgalmas és érdekes bebarangolni a pécsi zoo-t. Fáradalmaitokat az állatkert éttermében pihenhetitek ki, ahol pelenkázó és ajándékbolt is van.  

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!