Győr–Pannonhalma felfedezőknek – 5 nap

SzigetközGyőr–Pannonhalma turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
kerékpár
autó
Címkék:
Világörökség
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Természeti értékek
Állatkertek
Vízi sportok
Győr-Pannonhalma turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Győr barokk belvárosában érdemes hosszabb időt eltölteni: egy igazi ékszerdoboz! Utána irány a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ!

Győr barokk belvárosa

A történelmi városmag: az Óváros a Duna és a Rába találkozásánál fekszik. A belváros épen megőrizte történelmi jellegét, itt található a legtöbb műemlék és látványosság.

A Bécsi kapu tér Magyarország egyik legszebb barokk tere és Győr legrégebbi tereinek egyike, amelynek valamennyi épülete műemlék. Győr főtere a XIV. század óta piactérként használt Széchenyi tér, amely helyén valaha a római kori polgárváros állt. A téren található a Loyolai Szent Ignác bencés templom és rendház, valamint a Széchenyi Múzeumpatika is.

Az utcák, a terek, a házak régi cégérei visszarepítenek bennünket az időben: a Zichy-palota, az Esterházy-palota, a múzeumok, a templomok rengeteg múltbéli kincseket rejtenek. Engedjetek az idő hívásának ebben a gyönyörű belvárosban!

Püspökvár és püspöki palota

A Káptalandomb évszázadok óta Győr város központja, itt található a  Püspökvár és a püspöki palota, amely a legteljesebben megmaradt középkori püspöki rezidencia Magyarországon.

Az épület az újkor első két századát leszámítva püspöki lakóhelyként is szolgált, és szolgál ma is, hazánk egyik legszentebb ereklyéje a Szent Korona is többször megfordult itt.

A Püspökvár érdekessége a XIII. századból származó lakótorony. Tetején csodálatos kilátás várja a lépcsőzőket, pincehelyiségeiben pedig Apor Vilmos életét és munkásságát bemutató kiállítás tekinthető meg. 

A lakótoronyhoz csatlakozó püspöki palota belül igen értékes részleteket rejt. A pompás barokk lépcsőház a XVIII. század második felében készült, a palota kápolnáját Nagylucsei Orbán püspök 1487-ben építtette. A neogótikus berendezés később készült, az épület azonban eredeti formájában maradt fenn. Három mérműves ablaka és a mennyezet finom csillagboltozata a gótika igényes alkotása. 

Bazilika – Szent László-herma

A győri bazilikát Szent István uralkodása alatt alapították. Itt találjátok a magyar korona után legfontosabb egyházi relikviánkat, a Szent László-hermát.

A győri székesegyház Győr legrégebbi temploma, alapjai Szent István király idejéből valók, de az évszázadok során több ízben átalakították, újjáépítették.

A herma – a magyar korona mellett a legfontosabb nemzeti és egyházi relikviánk – a templom délnyugati oldalán elhelyezkedő, gótikus Héderváry-kápolnában áll. A herma maga egy aprólékosan kidolgozott portrészobor Szent László királyról, az erdélyi magyar aranyművesség remekműve, a sodronyzománc-technika egyik első magyarországi példája. 

2. nap

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

A történelmi emlékek után egy formabontó, interaktív kiállítási központba invitálunk benneteket.

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ a kreatív alkotás, a felfedezés és a játszva tanulás helye. A szélcsatornától a tükörlabirintuson át az áramvonalas karosszériáig hetven különböző eszközt lehet itt kipróbálni. A kiállítótérben a 3D-s nyomtatásé, a kiterjesztett és virtuális világé, a robotikáé, az okosotthon eszközeié, az animációk készítéséé és a humanoidoké a fő szerep.

Kísérleti bemutatókat is tartanak ebben a digitális élményközpontban, melyek nemcsak a gyerekekkel, a felnőttekkel is újra megszerettetik a mérnöki és természettudományokat. Mert a játék öröme nem csupán a gyermekek kiváltsága!

Zsinagóga

Győr zsinagógája a XIX. században épült. A város zsidósága 1861-ben döntött úgy, hogy zsinagógát építtet. A 600 négyszögöles telken Benkó Károly tervei alapján, historikus és szecessziós stílusban épült meg.

A győri zsinagóga a neológ irányzat egyik alapműve, nagyvárosi környezetbe való illeszkedése miatt hosszú ideig mintaként is szolgált más városok zsinagógáinak építéséhez.

Ma múzeumépületként szolgál, és kulturális rendezvényeknek ad otthont.  

3. nap

Ha technológia, akkor Audi!

Az Audi Látogatóközpontjában bepillantást nyerhettek a járműgyár prés-, karosszéria- és összeszerelő üzemébe és a motorgyártás folyamatába, sőt, azt is megtudhatjátok, hogy hány alkatrészből épül fel egy V6 TDI motor.

A precizitás és a technológia tökéletes összjátékát láthatjátok: itt a szemetek előtt válik menetkész autóvá egy karosszéria – több mint hatszáz robot hegeszti össze a karosszériaelemeket. A gyárlátogatás során mindebbe bepillantást nyerhetünk, az Audi shopjából pedig kedves szuveníreket vihetünk haza. 

Xantus János Állatkert

Állatkertbe menni mindig élmény: az egyik legjobb családi program, különösen, ha az állatkert vállalt küldetése az, hogy részt vegyen a veszélyeztetett állatok, növények és élőhelyek megmentésében.

Az itt lakó száz állatfaj több mind ötszáz egyedét nagy kifutóterületeken, eredeti életterükhöz hasonló körülmények között nézhetitek meg. Árnyas fák között, gondozott környezetben igen tartalmas programot kínál ez az állatkert: ragadozókat, növényevőket, madarakat, hüllőket láthattok – utána pedig megbeszélhetitek, a családban kinek mi volt a kedvence! 

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Győrből fél óra alatt odaérhettek Pannonhalmára, ahol irány egyenesen a Világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság! Az ezeréves monostor épületei különböző korok üzenetét őrzik. Az itt élő szerzetesközösség a mai napig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja a fennmaradt tárgyi eszközöket.

Az apátságban a templom, az altemplom, a kerengő és a könyvtár látogatható – ez utóbbiban őrzik az első magyar nyelvemléket, a tihanyi apátság alapítólevelét. Az épületben található a Pannonhalmi Bencés Gimnázium.

Az apátság területén arborétum és egy páratlan gazdagságú gyógynövénykert is található, valamint egy rendkívül színvonalas pincészet és étterem is működik. 

4. nap

Mosonmagyaróvári vár

Mosonmagyaróvár korai várát a napjainkban Királydombnak nevezett alacsony kiemelkedésen maga István király létesíttette. A vár egy római település maradványaira épült, története során többször átalakították, ahogy azt mai szabálytalan négyszögletű alaprajza is elárulja.

A középkorban a jelentős katonai szereppel bíró vár birtokosai folyamatosan váltották egymást, majd később a hangsúly a törökök elleni védelemre helyeződött át. A vár ezt követően elvesztette hadászati jellegét, sőt, néhány évig még börtönként is működött, végül az oktatás egyik meghatározó épülete lett.

FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont

A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont tényleg az egész családnak szóló élmény, kortól, nemtől függetlenül. Az élményközpont egy gyönyörűen felújított, háromszáz éves műemlékmagtárban kapott helyet. Az eredmény pedig magáért beszél: Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza ez a hely, ahol planetáriumi előadások és különféle kísérleti bemutatók mellett a négy őselem – a víz, a föld, a levegő és a tűz – titkait fedezhetitek fel. Érdemes akár egy teljes napot rá szánni, hogy mindent kipróbálhassatok!

Lébény – Szent Jakab apostol-plébániatemplom

A lébényi Szent Jakab apostol-plébániatemplom román stílusban épült, egykori bencés apátsági templom és középkori monostor, Magyarország egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke. A Lébény főterének számító Templom téren álló templom az építtető előkelő, magas méltóságokat viselő család bőkezű adományainak és az építőmesteri tudásnak köszönhetően kívül-belül lenyűgöző épület.

5. nap

Szigetköz – kerékpártúra, vízitúra

A Kisalföld közepén, a Szigetközben járunk – a Duna és a Mosoni-Duna által határolt, 375 négyzetkilométeres terület Magyarország legnagyobb szigete.

Igen, a természetkedvelők, a kétkerekezők, az aktív pihenés szerelmesei itt jó helyen járnak!

A „Duna ajándéka” igen gazdag növény- és állatvilágát kajakkal, kenuval vagy akár kerékpárral fedezhetitek fel.

A Mosoni-Duna szétterül itt, a Szigetközben, ezer ágra bomlik, és szigeteket, keskeny csatornákat alkot. A kanyargó folyóágak sűrű nádasokat, ártéri erdőket rejtenek, ahol ritka madarakat, vidrákat, hódokat is láthattok. A vízben fürödhettek is, a part szinte végig erdővel borított, a meder kavicsos, helyenként homokos vagy iszapos. A vadregényes táj, a vízben „derékig” álló fák, a parton felejtett csónakok, a csend tökéletes összhatást eredményeznek. Tehát strandolásra, pihenésre, szórakozásra fel! 

Szigetköz Kalandpark

Mosonmagyaróváron vár a Szigetköz Kalandpark, ahol a hatvan – különböző magasságokban elhelyezett, különböző nehézségi fokú – akadállyal nehezített drótkötélpályán minden korosztály megtalálja a neki való kihívást. A Mosoni-Dunán átívelő csúszópálya, a trambulin és a mászófal pedig örök kedvencek!

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!