Balaton szenioroknak – 1 nap

Balaton
Hány napos?
1 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Világörökség
Kultúra és műemlékek
Természeti értékek
Balaton turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Ha csak egy napod van a Balatonnál, fedezd fel Tihany nevezetességeit, és látogasd meg az északi part „fővárosát”, Balatonfüredet!

Tihanyi Bencés Apátsági Templom és Múzeum

A balatoni kirándulást a csaknem ezer éve alapított apátságban érdemes kezdeni, amely a Tihanyi-félsziget világhírű jelképe. Az I. (Szent) András által alapított monostor híres falfestményeit Deák-Ébner Lajos, Lotz Károly és Székely Bertalan készítették, a gyönyörű, fából készült szobrokat és a faoltárokat Stulhoff Sebestyén foglalta kompozícióba. Az altemplomban temették el az alapító királyt, ez az egyetlen, épségben megmaradt Árpád-kori magyar királyi temetkezőhely.  

Tihanyi séta

Az apátság melletti kilátópontról csodás kilátás nyílik a Belső-tóra és a déli partra. Innen néhány perces sétára található a Fazekasház és a Skanzen, amelyek a település múltjának őrzőiként a jellegzetes népi építészetet és a hagyományos mesterségekhez kapcsolódó használati tárgyakat mutatják be. 15 percnyi gyaloglással érhető el a Belső-tó és a Levendula Ház, ahol bővíthetjük a Tihanyi-félsziget kialakulásával és a levendulatermesztéssel kapcsolatos ismereteinket.

Balatonfüredi séta

A reformkori belváros klasszicista épületeivel, hangulatos parkjaival és macskaköves utcáival igazi időutazás. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy Blaha Lujza vagy Jókai Mór korzózni indul. A Vaszary-villa, az Anna Grand Hotel és a Kerektemplom megtekintése után sétáljunk végig a Tagore sétányon, ahol szobrok és emléktáblák mesélnek a város történelméről. A Balaton leghíresebb vízparti alléjának Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő a névadója, példáját követve számos híresség ültetett itt fát. Az árnyas sétányt a Balaton főutcájának hívják, ahol számos étterem, kávézó és fagyizó várja a vendégeket.  

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!