Szent Márton napja a liba és az újbor hagyományos ünnepe, amely remek lehetőség arra, hogy belevessük magunkat a magyar gasztronómia által kínált ételek és italok legjavába. Emellett természetesen érdemes megemlékeznünk a névadó püspök tetteiről is, akinek élete példaként szolgálhat mind a mai napig.
November 11-e, Szent Márton napja egy igazi gasztroünnep, amikor minden a libaételek és a frissen kiforrt újbor körül forog. E napon idézzük meg mindannyian a legendát, elevenítsük fel a libalakoma hagyományát: kóstoljunk libás ételeket és kísérjük azokat újborral, amely különlegességét az adja, hogy a maga frissességében csak az év e szakában érhető el.
Érdemes utánajárni, hogy hazai tájainkon hogyan ünneplik a Szent Márton-napot, milyen sajátos, régióra jellemző libaételeket tálalnak: ha pedig ezek után kedvünk támad, kerekedjünk is fel bátran egy-egy csábítóbb lakoma nyomában!