Valami régi, valami új: séta Pécs belvárosában

Pécs belvárosaPécsPécs–Villány turisztikai térség

Pécs a turisták Mekkája, itt valóban minden megtalálható. A macskaköves sétálóutcák, műemlék épületek és múzeumok mellett nyüzsgő éttermek és kávézók teraszain pihenhet meg, aki ellátogat ide.

Pécs belvárosának utcáin lépten-nyomon egy-egy jelentős műemlékkel találhatjátok magatokat szemben. Fedezzétek fel a város vallási központját: a Dóm teret, amelynek szomszédságában a Cella Septichora Látogatóközpont ókeresztény síremlékei között valódi időutazásban lesz részetek. Lépjetek be a robusztus pécsi székesegyház több száz éves falai közé, és ha már bent vagytok, irány a torony, ahonnan fantasztikus panorámában lehet részetek. A templomból kijövet sétáljatok egyet a Barbakán-kertben, és keressétek meg Janus Pannonius szobrát a mandulafák árnyékában. 

Török hódoltság, török emlékek

A város bájához kétségkívül hozzátartoznak a török hódoltság emlékét idéző épületek. A legismertebb természetesen a Széchenyi téren álló Gázi Kászim pasa dzsámija, amit idővel keresztény templommá alakítottak. Mindenképp látogassatok el Jakováli Haszan pasa dzsámijához is, ami magas minaretjével Magyarország legjobb állapotában megőrzött iszlám építészeti emléke, ahol, többek között ramadánkor, a mai napi összegyűlnek a környéken élő muzulmánok. A város más török műemlékeiről is híres, több török kút is található a városban. 

A művészetek otthona

A képzőművészetek rajongóinak sem kell aggódniuk: több izgalmas múzeum várja a látogatókat. A helyiek által csak „múzeumok utcájának” nevezett Káptalan utcában található többek között az Amerigo Tot Múzeum, a Reneszánsz Kőtár, a Zsolnay Múzeum, a Victor Vasarely Múzeum és a Modern Magyar Képtár is. 

Járd be velünk az országot!