A honfoglalástól a kommunista diktatúráig – Kultúrtörténeti kirándulások Szeged környékén

Feszty-körképÓpusztaszerSzeged és térsége turisztikai térség

Ópusztaszer, Mezőhegyes és Hódmezővásárhely – mi a közös a három településben? Az, hogy mindhárom egy-egy, a magyarság számára fontos emléket őriz.

Ópusztaszer, ahol velünk él a múlt

Csupán pár kilométernyire Szegedtől, az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban pár órára visszarepülhetünk a múltba – egészen pontosan a honfoglalás korába, és megtapasztalhatjuk, hogyan éltek jurtalakó őseink ezer évvel ezelőtt. A park fő szimbóluma az Árpád-emlékmű, amit 1896-ban az első országgyűlés emlékére állítottak. A Rotunda kör alakú épületében Ópusztaszer leghíresebb látványosságát, a Feszty-körképet vehetitek szemügyre. Ez a monumentális alkotás Feszty Árpád festőművész körpanorámája. A műalkotás 15 méter magas és 120 méter széles. Izgalmas kültéri programokkal vár a park, a mesés Csete-jurták, a gyógynövénykert, a skanzen – készüljetek, mert az idő gyorsan elröppen, annyi itt a látnivaló! 

Vidéki romantika: vár Mezőhegyes és Hódmezővásárhely

Kincsemet talán senkinek nem kell bemutatnunk. A legendás ló története visszarepít minket az 1800-as évek elejére, amikor többek között a lovasversenyek miatt a lótenyésztés igen fontos ága volt a magyar gazdaságnak. A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok a magyar lótenyésztés bölcsője, a településen éppen ezért a legjobb lóháton körbenézni, de akár pusztabusszal is kirándulhattok egy jót. Az itt dolgozó tenyésztők munkájának gyümölcse több híres magyar lófajta is, például a nóniusz, a gidrán vagy épp a furioso-north star. Az országgyűlés 2004-ben ezeket a fajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította. A Szeged környéki jelentős városok felsorolásából nem hiányozhat Hódmezővásárhely, ami több évszázada az Alföld egyik legfontosabb települése. A város reformkori műemlékekben gazdag, az itt található emlékközpont pedig hűen mutatja be a rendszerváltás előtti Hódmezővásárhely életét. Az egyedi koncepcióra épülő kiállítás egy város életén keresztül igyekszik betekintést nyújtani egy adott történelmi korba, jelen esetben az 1945 és 1990 közötti szocializmus vészterhes időszakába.

MAGYARORSZÁG CSODÁI - ÓPUSZTASZERI NEMZETI TÖRTÉNETI EMLÉKPARKMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk még 2020-ban, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban jártunk.
Magyarország Csodái - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Csodás Magyarország: Szeged és térsége
Világörökség helyszínek - Hortobágy
Magyarország Csodái: Pannonhalmi Bencés Főapátság

Járd be velünk az országot!