A Balatonnál a télen is nyitva tartó éttermek többsége frissíti a menükínálatát igazodva a hidegebb hónapokhoz, a szezonálisan elérhető alapanyagokra fókuszálva. Hűvösebb időben különösen jól esnek a tápláló fogások, ilyenkor biztosan nem maradnak hoppon a húsimádók. A füstölt kolbász, sonka és a különböző szaftos húsételek számos, télen is nyitva tartó étterem és bisztró kínálatát gazdagítják.
A hagyományos, négyévszakos gulyáslevesen és a halászlén túl egy-egy városnak vagy tájegységnek is kialakult a saját zászlóshajó-étele. Ilyen a vászolyi sajt, a keszthelyi tokhal, a zselici vadhús és a levendulazselé, amelyek mind már-már saját rajongótáborral büszkélkedhetnek.
A Balaton jellegzetes halállománya miatt az itteni halászlére egészen egyedi ízvilág jellemző. Télen különösen jól esik a tartalmas, forró leves, ami pillanatok alatt felmelegít a zimankóban. Azonban ez a halászlé más, mint a többi: a Balatoni halászlevet pontyból, süllőből, csukából vagy harcsából, apróhalak hozzáadásával készítik - a lényeg, hogy a halak harmada ragadozó legyen – és burgonya és egy pohár balatoni bor is kerül bele.