Téli kulináris kalandozások a Balatonnál

Balaton

A hűvösebb idő beköszöntével a balatoni táj is átalakul, a tópart elcsendesedik. Ilyenkor a vibráló őszi színekben és a nyugalmat árasztó téli természet szépségében gyönyörködve, sokkal nyugodtabb környezetben ismerkedhetünk meg a régió kulináris kincseivel is.

A fővárosból induló gasztronómiai forradalom jó pár éve elérte a Balatont is, és a pörgés a strandszezon elmúltával sem áll le. A Balaton immár felkerült a Michelin-kalauz térképére is, számos helyi éttermet és bisztrót ajánlanak. Nem csoda, hogy ez a pezsgő és színes gasztronómiai paletta télen is idevonzza a kulináris élvezetek szerelmeseit.

A bőség zavara

A Balatonnál a télen is nyitva tartó éttermek többsége frissíti a menükínálatát igazodva a hidegebb hónapokhoz, a szezonálisan elérhető alapanyagokra fókuszálva. Hűvösebb időben különösen jól esnek a tápláló fogások, ilyenkor biztosan nem maradnak hoppon a húsimádók. A füstölt kolbász, sonka és a különböző szaftos húsételek számos, télen is nyitva tartó étterem és bisztró kínálatát gazdagítják.

 

A hagyományos, négyévszakos gulyáslevesen és a halászlén túl egy-egy városnak vagy tájegységnek is kialakult a saját zászlóshajó-étele. Ilyen a vászolyi sajt, a keszthelyi tokhal, a zselici vadhús és a levendulazselé, amelyek mind már-már saját rajongótáborral büszkélkedhetnek.

 

A Balaton jellegzetes halállománya miatt az itteni halászlére egészen egyedi ízvilág jellemző. Télen különösen jól esik a tartalmas, forró leves, ami pillanatok alatt felmelegít a zimankóban. Azonban ez a halászlé más, mint a többi: a Balatoni halászlevet pontyból, süllőből, csukából vagy harcsából, apróhalak hozzáadásával készítik - a lényeg, hogy a halak harmada ragadozó legyen – és burgonya és egy pohár balatoni bor is kerül bele.

Piacozásra fel!

A közkedvelt balatoni termelői piacok sem pihennek télen. Talán a leghíresebb, a káptalantóti Liliomkert piac heti egynapos, vasárnapi nyitvatartással várja a minőségi helyi ételek és portékák kedvelőit a főszezonon kívül is. De számos más Balaton környéki piac nyitvatartása is belenyúlik az őszbe. Az északi parton a balatonalmádi városi piac, a gyenesdiási, a révfülöpi, a vászolyi és a dörgicsei termelői piac is népszerű ilyenkor. A déli parton nagyobb termelői piacokat Balatonmáriafürdőn, Balatonbogláron, Balatonföldváron és Fonyódon találunk.

 

A kiváló helyi borok mellett télen sem lehet elmenni a Balatonnál, amelyek remek kiegészítői a téli fogásoknak, de kiváló forraltbor alapanyagként is szolgálnak. A gasztrokalandozást pedig stílusosan egy balatoni cukrászdában fejezhetjük be egy újhullámos kávékülönlegesség, vagy egy lélekmelengető tea és egy finom sütemény társaságában.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo