Michelin-csillagos élmények Magyarországon

BudapestBudapest környéke turisztikai térség

A világ legjobb fine dining éttermeinek tulajdonosai számára is nagy megtiszteltetés, ha a Michelin-kalauz csillagra vagy ajánlásra érdemesíti őket. Nem véletlenül, hiszen ez az elismerés arról tanúskodik, hogy az étterembe látogató vendégnek kifogástalan, minőségi ételek kerülnek a tányérjára. Magyarországon is számos vendéglátóhely büszkélkedhet azzal, hogy felkerül a Piros Könyv listáira.

A Michelin Guide, azaz a Michelin-kalauz a világ legismertebb, legrangosabb étteremkalauza. Először 1900-ban adta ki Franciaországban a Michelin gumiabroncsgyártó cég, hogy hasznos információkkal segítse, és persze további utazásokra ösztönözze az autósokat. Csillagokkal 1926 óta értékelik az egyes éttermeket. Az útikönyvek helyszín szerint vannak elkülönítve, de még nincs minden országnak saját útmutatója. Magyarországon 1992 óta van jelen a legendás „Piros Könyv”, de az országnak csak 2022 óta van saját nemzeti Michelin-kalauza, amely nemcsak a budapesti, hanem a vidéki ajánlott éttermeket is bemutatja.

Ellenőrök inkognitóban

Vajon hogyan jut hozzá egy étterem a neves kalauz ajánlásához vagy csillagjaihoz? A csillagokat a legkiemelkedőbb éttermek kapják. Ha a konyhafőnök személye változik, a csillag marad – de csak akkor, ha az új séf képes azt megtartani.

 

A kiszemelt éttermeket világszerte a Michelin-kalauz ellenőrei keresik fel, mégpedig inkognitóban. Ugyanúgy foglalnak és fizetnek az étkezésért, mint bárki más, így az alkalmazottaknak fogalmuk sincs róla, mikor látogatnak el az étterembe a magasan képzett szakemberek. Nekik igazán van összehasonlítási alapjuk, hiszen évente több száz éttermet tesztelnek a világ legjobbjai közül. Az egyes régiókban lezajlott ellenőrzések után a Michelin-kalauz igazgatója és a régió ellenőrei az úgynevezett „csillagüléseken” hozzák meg a döntést az éttermek értékeléséről, az eredményeket pedig az adott ország vagy régió útmutatójában jelentetik meg.

Egy, két és három csillag

A Michelin-kalauz minősítései közül a legismertebbek a csillagok, de számos másféle elismerést is elnyerhet egy-egy étterem. A Michelin-csillag már önmagában is garancia a csúcsminőségre. Az egy Michelin-csillagos helyeken a kalauz szerint érdemes megállni, ha arrafelé járunk. A kétcsillagos éttermek külön kitérőt is megérnek, míg a legmagasabb, háromcsillagos értékelés azoknak a helyeknek jár, amelyekért külön utazást is érdemes tervezni. A csillagok odaítélésekor csakis az étel számít, és a minősítés nem egyetlen látogatás alapján dől el - az ellenőrök többször is felkeresik az éttermeket. Magyarország két olyan étteremmel is büszkélkedhet, amely két csillagot nyert el a kalauztól: az egyik a fővárosban, a másik Tatán található. Egy csillaggal 7 éttermet, 6 budapestit és egy esztergomit tüntettek ki.

Elismerések, ajánlások

De nézzük a többi elismerést is! A Bib Gourmand az ár-érték arányban különösen kiemelkedő konyhákat ismeri el: azokat az éttermeket, amelyek megfizethető áron kínálnak csúcsminőségű háromfogásos menüt. Jelenleg 4 Balaton-parti étterem, egy encsi, valamint egy egri vendéglátóhely mondhatja magáénak ezt az elismerést.

 

A Michelin-tányért, más néven a Michelin-ajánlást azok az éttermek kapják, amelyeknek a konyháját, ha nem is „csillagosnak”, de figyelemre méltónak ítélik az ellenőrök. Magyarország minden táján várják a vendégeket az ajánlott éttermek, amelyekből 2022-ben összesen 47 darab kapott elismerést. Budapesten 21 ilyen helyre ülhetünk be, Veszprém vármegyében 12, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig 4-4 ajánlott helyet találunk.

 

Külön kategória a zöld Michelin-csillag: erre a kitüntetésre csak azok az éttermek jogosultak, amelyek már rendelkeznek valamilyen Michelin-díjjal, ezen túlmenően pedig etikusan és fenntarthatóan működnek, például helyi, szezonális alapanyagokkal dolgoznak, és az ökológiai lábnyomuk is kicsi. A 2022-es állás szerint a szigorú ellenőrök itthon négy éttermet, két budapesti és két vidéki (egy hosszúhetényi és egy poroszlói) helyet találtak érdemesnek erre a kitüntetésre.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!