Pincéről pincére – Boros kalandok a Mecsek lankáin

VillányPécs-Villány turisztikai térség

A Pécsi borvidék hangulatos pincefalvai és patinás rendben sorakozó szőlőültetvényei igazi ízutazásra csábítanak. Kóstoljatok bele a Pécsi borvidékbe!

Ha szeretitek a kivételeket, a Somogytól Tolnáig húzódó mecsekaljai térség igazán nektek való. A Szigetvár-Turbék területtől egészen Mecseknádasdig ugyanis – a régió többi részével ellentétben – a fehérboré a főszerep, többek között a cirfandlié, amely sehol másutt nem készül hazánkban. A kékszőlők között pedig megtalálhatók a borvidéken az olyan nagy klasszikusok, mint a merlot, a cabernet franc vagy a pinot noir.


Ahogy a mondás tartja: a bor ott nyújtja a legnagyobb élményt, ahol született. Ajándékozzátok meg magatokat ezzel az élménnyel! A Pécs-Mecseki Borút Szigetvártól kiindulva borospincéről borospincére vezet benneteket, hogy testközelből ismerhessétek meg a környék gazdag múltú borkultúrájának kulisszatitkait. A körítés pedig páratlan: hangulatos séták, romantikus környezet és bor kísérte gasztroélmények várnak rátok a Mecsek lankáinak pincefalvaiban.

Ezek közül is az egyik legnépszerűbb az Öreg-patak völgyében megbúvó, egyutcás Óbánya, amelynek tornácos, jórészt fehérre meszelt házai meseszerű atmoszférát varázsolnak körétek. Kihagyhatatlan élmény a Csepegő-szikla és a Ferde-vízesés – nem csak a látvány, de az odavezető túraút miatt is.

 

Legalább ennyi izgalmat ígér a szomszédos település, a borok birodalmának is becézett Mecseknádasd a maga katonás rendben sorakozó pincesoraival, a Réka-vár romjaival és a gótikus Schlossberg templomrommal.

 

Pécsváradra az erődített bencés monostor, a szomszédos Zengővárkonyba pedig a szelídgesztenyék és a Míves Tojás Múzeum miatt érdemes betérnetek. A borvidék aztán a Baranyai-dombság lankáin is folytatódik apró falvak és pincesorok tucatját érintve. Ha elfáradtatok, csak térjetek be az egyik borászatba, és a helyi pince zamatos borait kóstolgatva gyűjtsetek erőt a hátralévő kilométerekre, vagy járjátok be a mohácsi szőlőhegyen található városi pincesort, és kóstoljátok meg a helyi pincészetek rozé-, fehér-, vörös- és siller borait! Ha elég magasra merészkedtek a szurdokba vájt kanyargós utakon, akár a Dunára is kilátás nyílhat.

 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo