Mesélő várak a Mecsek szomszédságában

Siklósi várSiklósPécs-Villány turisztikai térség

Szigetvári és siklósi – két erőd az ország déli csücskében, amelyek büszke emléket állítanak sikerrel megnyert csatáknak, hősiesen elvesztett ostromoknak és letűnt korok mindennapjainak.

Szigetvár: A hősök nyomában

Hazánk egyik leghíresebb erődítménye mindenki számára Zrínyi Miklós vára is egyben, aki 1566-ban bátor katonáival együtt megállította Szulejmán szultánt és annak százezres seregét. Sétáljatok be a várkapun, és csatlakozzatok a századokon átívelő időutazáshoz. Tekintsétek meg a kiállítás fegyvergyűjteményét, amelyben igazi ritkaságnak számító korabeli tárgyak is láthatók, míg a központi kiállítótérben található interaktív csatatér dioráma jól szemlélteti a korabeli várvédelmet. Álljatok meg néhány percre a termekben kihelyezett monitorok előtt, és nézzétek végig a kisfilmeket, amelyek segítenek még jobban megérteni a körülöttetek megelevenedő múltat. Majd időzzetek egyet a várkertben az Andrássy grófok által telepített arborétum illatfelhőjében. 

Siklós: a Tenkes kapitányának nyomában

A Villányi-hegység déli oldalán, egy magaslaton mered az ég felé Siklós vára, amely az ország egyik legjobb állapotban megmaradt várkastélya. A 750 éves erődítmény 2009 és 2011 között nagyszabású felújítási munkálatokon esett át, így ismét régi fényében pompázva, interaktív programokban bővelkedve vár benneteket egy tartalmas időutazásra. A Siklósi Vár magja maga a várfallal körülölelt várkastély, amely a román stílustól a barokkig őrzi magán a különböző időszakok jegyeit. Másszatok fel a gyilokjáróhoz a páratlan kilátás miatt, majd ejtsétek útba a várbörtönt, hogy ízelítőt kapjatok a fogvatartottak hétköznapjaiból. De ne hagyjátok ki a Tenkes kapitánya Panoptikumot se, amely a várban forgatott filmsorozat egyik ominózus jelenetét mutatja be. A várkápolna gótikus hálóboltozata igazi művészettörténeti kincs, a várkert hatalmas gesztenyefái között tett séta pedig az időutazás méltó zárakkordja.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo