Sárvár: nem csak a gyógyvize miatt érdemes felkeresni

Nádasdy-várSárvárBük–Sárvár turisztikai térség

Sárvár a Nyugat-Dunántúl egyik legnagyobb és egyre népszerűbb városa a Rába két partján. Legfőbb vonzerejét kétségkívül az itt található nemzetközi hírű gyógyfürdő adja, de bátran ki lehet jelenteni, hogy nem csak a wellness miatt érdemes ellátogatni ide.

Sárvár múltja is impozáns, több mint ezer évre tekint vissza, melynek számos látnivaló állít emléket. Történelmi belvárosa romantikus csatangolásra csábít, amit érdemes a macskaköves Kossuth téren kezdeni, ahol a fény- és hangjátékot kínáló szökőkutat, a mutatós, 1878 és 1882 között épült városházát és a város I. és II. világháborús emlékművét is szemrevételezhetjük. A 2014-ben átadott Posta tér a város másik látványos tere, ahol a 72 fúvókás, LED-lámpákkal megvilágított, interaktív szökőkút közepére be is lehet sétálni. A két tér a nemrég felújított, játszótérrel és padokkal ellátott Hild parkkal egyetemben a Nádasdy-vár szomszédságában található. A vár Sárvár kihagyhatatlan látnivalója, azon kevés középkori magyar várak egyike, melyek teljes épségében átvészelték a történelem viharait. 

Egy kis történelem

Luxemburgi Zsigmond 1390-ben a Kanizsai-családnak adományozta a várat, akiktől Kanizsai Dorottya és Nádasdy Tamás 1534-ben köttetett házasságával került a Nádasdy-családhoz. E család birtokaként élte az épület a fénykorát, valamint a reneszánsz korszakból a barokkba való átmenetet. A vár híres ura volt a törökverő fekete bég, Nádasdy Ferenc, kinek egy napóraszobor állít emléket a Danubius Thermal Hotel előtt – a fekete bég egy lándzsával mutatja az időt. Özvegye a csejtei szörnyként hírhedté vált Báthory Erzsébet volt, akit fiatal lányok meggyilkolásával, kivéreztetésével vádoltak – valószínűbb persze, hogy a koholt vádak mögött birtokelkobzási szándékok álltak, tényleges tárgyalás nem volt, ítélet sem született.

A Nádasdyak hagyatéka

A sárvári Nádasdy-várra már csak reneszánsz árkádsora, valamint bámulatosan szép mennyezeti freskókkal díszített barokk díszterme és szalonjai miatt is érdemes rászánni az időt, és kiállításai is figyelemre méltóak. A Nádasdy Ferenc Múzeum iparművészeti, térkép- és egy nemzetközi hírű huszártörténeti tárlatot (ez Magyarország egyetlen huszárkiállítása) rendezett be a vár falai között, nyomdászati és üvegkiállítással kiegészülve. Legbecsesebb műtárgya a különleges Nádasdy-óra, mely a nagy múltú család hagyatékához tartozik.

A várkastély körül húzódik a várpark, ahol igencsak kellemesen esik a séta, de ha még több természetélményre vágyunk, akkor sem kell messzire menni, hiszen közvetlenül a vár mellett találjuk a Sárvári Arborétumot, hazánk egyik legidősebb növénygyűjteményét, melynek elődjét még 1546-ban hozták létre. Az Őrségi Nemzeti Park kezelésében lévő 9,2 hektáros terület régen a vár birtokát alkotta, és a fürdő területével együtt gyógyhellyé nyilvánították. Közel háromszáz fa- és cserjefaj, háromszáz éves kocsányos tölgyek, kétszáz éves platánok, feketefenyők, japánakácok, százéves liliomfák, rododendronok, azáleák és halastó is találhatók sétányokkal tarkított területén. A vár és az arborétum mellett találjuk az 1818-ban épült, ma is fogadóképes hajdani Korona Szállót, melynek egyemeletes épülete régen is szállodaként, vendéglőként, a város társasági központjaként funkcionált, és szalmatetőzete miatt egykor Szalmakocsmaként volt ismert. 

Egyházkerülő városi sétán

Sárvár gazdag a megtekintésre ajánlott egyházi emlékekben is. A piactéren áll a barokk Szent László-templom, benne Sárvár első köztéri szobrával, a szomorkodó Krisztus oszlopával. A Szent Miklós-templom arról is híres, hogy 1556-ban egykori temetőjében temették el Tinódi Sebestyén végvári krónikást. A Szent Márk-templom a Nádasdy-vár mellett a másik Árpád-kori emlék Sárváron, déli sekrestyéjénél lévő kapuzatának kőkerete a régészek szerint az egyik legérdekesebb román kori látnivaló a Dunántúlon. A klasszicista evangélikus templom a várral szemben áll, és ugyanannak a Geschrey Sámuel sárvári építésznek a munkája, aki a városházát is építette; letisztult, fehér külsejével a dunántúli klasszicista templomépítészet szép példája. 

Mozgassátok meg magatok!

A város népszerű szabadidős helyszíne a Csónakázó-tó. A négy tóból álló tórendszer felfedezéséhez csónakot és vízibiciklit is bérelhetünk, de akár a parton is megpihenhetünk az árnyékban. Télen is romantikus sétát tehetünk a hangulatos hidakkal összekötött vízfelületek körül. Ha aktívabb kikapcsolódásra vágyunk Sárváron, a Sárvári Kalandpark lehet az alkalmas választás.

Járd be velünk az országot!