Jazz zenével az ország körül: 3+1 ikonikus program és helyszín

Paloznaki Jazz PiknikPaloznakBalaton turisztikai térség

A pergő dob, a mélyen zengő bőgő és az itt-ott felharsanó trombita ütemére a jazz muzsika rajongói képtelenek mozdulatlanok maradni. Nem csoda, hogy a műfaj népszerűsége Magyarországon egyre nő, amit sem bizonyít jobban, mint a hosszú évek óta működő jazzkocsmák és a rangos fesztiválok.

Debreceni Bor- és Jazznapok

Magyarország egyik legjelentősebb borfesztiválja a jazz zene rajongóinak kedvez. A debreceni eseményt a Nagyerdő fáinak árnyékában tartják meg, így a hangulatot nemcsak a hazai borászok legfinomabb italai és illatos sajtok, hanem a varázslatos környezet is biztosítja. A rendezvényen több színpadot is felállítanak, ahol számtalan előadó szórakoztatja a látogatókat. A Debreceni Bor- és Jazznapok szervezői azon dolgoznak, hogy népszerűsítsék a kulturált bor- és jazzfogyasztást, továbbá a feltörekvő jazz előadókat is. 

Nemzetközi Jazznap

Az UNESCO kezdeményezésére világszerte április 30-án ünneplik meg a nemzetközi jazznapot, így Magyarországon is. A jazznap.hu elnevezést viselő rendezvény szervezői szeretnék, ha egyre többen megismernék ezt a zenei műfajt, és még szélesebb közönséget elérnének vele. A nemzetközi jazznap azért született meg, hogy rámutathasson ezen műfaj kulturális és oktatási értékeire, hasznosságára. Bár számtalan országban megemlékeznek az ünnepről, a Magyarországi esemény egészen különlegesnek számít, hiszen a koncerteken egytől egyig díjmentesen lehet részt venni: így még több ember megismerheti a jazz szépségeit. 

Paloznaki Jazzpiknik

A Balaton nemcsak a könnyűzenei fesztiváloknak ad otthont, a jazz zenét is még csábítóbbá teszi a kéklő víz és a környéke. A Paloznaki Jazzpikniket 2012 óta rendezik meg. Az esemény az évek során többszínpadossá bővült a magyar tenger északi partján. A szervezők célja már egészen a kezdetektől fogva az volt, hogy egy barátságosabb méretű és légkörű rendezvénnyel színesítsék a magyar fesztiválok palettáját. Ahogyan az a nevéből is kiderül, Paloznak több napos nyári piknikezésre csábítja az érdeklődőket, ahol egy-egy finom pohár bor mellett jazz, soul vagy funk dallamokra andaloghatunk vagy ücsöröghetünk a fűben. Bár az Jazzpiknik nem számít nagy volumenű eseménynek, a fellépők listája annál impozánsabb: Rick Astley, The Jacksons, vagy Jamie Cullum is megfordult már itt. 

Opus Jazz Club

A Budapest Music Centerben található Opus Jazz Clubban a 2013-as nyitása óta a műfaj számtalan magyarországi és európai képviselője megfordult már. Sőt, a hely vendégeinek köre is igen sokszínű, ugyanis a szomszédos országokból is szívesen ellátogatnak Budapestre a zenei és a gasztronómiai élmények miatt. Az Opus Jazz Club étterme méltán híres, de nem kevésbé népszerű a klubban található Fazioli sem, amit a világ legkiválóbb zongorájának tartanak. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!