Impozáns zsidó emlékhelyek és zsinagógák Balatonfüredtől Berettyóújfaluig

A második világháború előtt több száz zsinagóga működött az országban, mára azonban kevés tudott fennmaradni. Az épületek egy része új funkciót kapott, de szerencsére vannak olyanok is, ahol a mai napig felcsendül az ima. Az ország vidéki zsinagógái közül több is jelentős felújításon esett át, hogy méltó emléket állítson az egykor az országban élt zsidó közösségnek, és támogassa az újjáéledő zsidó kultúrát. 

Balatonfüredi zsinagóga

A nemrég felújított, egykori zsinagóga ma a Zsidó Kiválóságok Háza múzeum otthona. Az épületegyüttes elődje az 1200-as években épült, előbb református templomként működött, csak 1855-ben vásárolta meg a zsidó hitközösség. A második világháborúban a füredi zsidó közösség csaknem minden tagja odaveszett, az imaház tóratekercseit elvitték, az épület pedig több tulajdonosváltást is megélt a következő évtizedekben: volt hajóraktár, szerelőműhely, sőt, étterem is. 2017-es felújítása során egy modern kiállítóteret hoztak létre. Az Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika című tárlaton több mint 130 világhíres, zsidó származású tudós életével és munkásságával ismerkedhetünk meg. A zsinagógában egy, a néhai budapesti Garay téri imaházból származó tóraszekrény emlékeztet a tér szakrális jellegére. A szekrény különlegessége, hogy üvegmozaikját Róth Miksa, híres üvegfestő és mozaikművész készítette. 

Pécsi zsinagóga

A Kossuth téren álló, romantikus stílusban épült zsinagóga gyönyörűen illeszkedik Pécs belvárosának mediterrán miliőjéhez. A főtértől csupán 5 percnyi sétára található épület Feszl Frigyes, Gerster Károly és Kauser Lipót tervei alapján 1869-ben nyitotta meg kapuit a város és a környék izraelita hívei előtt. Jelenleg a Pécsi zsinagóga a Dunántúl egyik legszebb zsidó imaháza, amelyben a mai napig felcsendül az ima. A templom belső terében egyébként kiállítás is működik, amelyen a baranyai zsidóság történetét ismerhetik meg a látogatók. 

Sopron késő középkori zsinagógája

Európa-szerte páratlan műemlék a Sopron belvárosában álló középkori, gótikus stílusban épült zsinagóga romja. Az 1300-as évek körül emelt templom feltárását az 1960-as években kezdték meg, ma pedig múzeumként funkcionál. A tárlaton évszázadokat haladhatunk vissza az időben, megismerhetjük az épület történetét, a zsidók szokásait, használati tárgyait, ezen kívül szemügyre vehetjük az ásatáskor előkerült leleteket is. A töredékesen fennmaradt zsinagógába egy kis udvaron át juthatunk, a középkorban az udvarból egy ispotály és egy mikve, azaz rituális fürdő nyílt. Ez utóbbira már csak a földbe mélyedő kút emlékeztet. 

Szegedi zsinagóga

Aki valaha látta már a szegedi Új Zsinagógát nehezen tud vitába szállni azzal az állítással, miszerint ez a tervezője, Baumhorn Lipót legszebb munkája. A híres építész összesen 22 zsinagógát tervezett, a szegedi azonban nemcsak megjelenésével, de méretében is sok másik zsinagógát maga mögé utasít. Ez ugyanis hazánk második és a világ negyedik legnagyobb zsidó temploma. Az eklektikus épület szecessziós, mór-arab-mediterrán, barokk , gótikus és román stíluselemeivel a zsidóság sokszínűségét szimbolizálja. A templom stílusának tervezésében az építészt Lőw Immánuel főrabbi is segítette. 2017-ben felújították az épületet, előcsarnokát kegyeleti hellyé alakították, hogy emléket állítsanak az áldozatoknak. Beljebb lépve felejthetetlen élményt nyújt a kupolabelső, amely a világot szimbolizálja, emellett a templom bibliai növényeket bemutató kertjét is látni kell. Az 1340 ülőhelyes zsinagógát csak a legnagyobb ünnepekkor használják a hívek, de remek akusztikája miatt rendszeresen ad otthont hangversenyeknek, illetve alkalmanként kiállításokat is szerveznek ide. 

Miskolci zsinagóga

A Ludwig Förster tervezte neoromán épületet 1863-ban adták át, sokak szerint ez Európa egyik legszebb zsinagógája. A több mint 150 éves épületben ma már csak a padokon árválkodó névtáblák és a templom mérete emlékeztet arra, hogy a városban egykor jelentős létszámú zsidó közösség élt és dolgozott. Bár jelenleg is működik zsidó gyülekezet a városban, mégsem a Kazinczy utcai zsinagógában gyűlnek össze imádkozni a hívek, hiszen az épület jelenleg felújítás alatt áll. A munkálatok során azonban nem csak a templom szépül meg. A mellette álló épületben látogatóközpontot alakítottak ki, amivel a környék egyre élénkülő zarándokturizmusát szeretnék kiszolgálni. A látogatóközpontban egy kóser konyha és egy közösségi tér is megvalósult, a későbbiekben pedig egy 30 fős zarándokszállást is szeretnének kialakítani, illetve a régi mikvét, azaz rituális fürdőt is újraépítenék. A Kazinczy utcai zsinagóga és környéke ezáltal nemcsak szakrális térként, de fontos találkozópontként, kulturális befogadótérként újulhat meg.

Debrecen két zsinagógája

Debrecen történelmi belvárosában, az egykori zsidó negyedben, egymástól csupán két percnyire található a város két zsinagógája, a Pásti utcai és a Kápolnási utcai. Előbbit 1902-ben adták át, pincéjében rituális fürdő, az udvarán pedig kóser mészárszék is működött. A 600 fő befogadására alkalmas, bizánci stílusú Kápolnási utcai épület 1909-ben nyitotta meg kapuit. A második világháborúban mindkét templom megrongálódott, a felújítási munkálatok 2012-ben kezdődtek el, majd 2015-ben mindkét zsinagógát átadták a nagyközönségnek. Manapság a Pásti utcai épület nemcsak szakrális funkciókat lát el, de koncerteknek és kiállításoknak is gyakran otthont ad. Falai között nyitotta meg kapuit a zsidóság hagyományait és a helyi zsidóság történetét bemutató kiállítás, udvarán holokauszt emlékhely létesült a vészkorszak áldozatainak emlékére, az egykori rituális fürdőben pedig kóser borozót és kiállítóteret hoztak létre. A város zsidó hívei a Kápolnási utcai zsinagógában főként a nagyobb ünnepekkor gyűlnek össze. 

Berettyóújfalu zsinagógája

A Debrecentől délre, a román határtól egy kőhajításnyira található Berettyóújfalu nemrég felújított zsinagógája a térség egyik legfőbb zsidó emlékhelyévé lépett elő. Az archív anyagoknak köszönhetően a homlokzatot sikerült az eredeti formához hasonlóan újraépíteni, illetve a belső tér is teljes egészében megújult. Az 1903-ban épült, a holokauszt után raktárnak használt, 1500 férőhelyes, háromszintes templom mellett egy recepciót, kávézó-ajándékboltot és egyéb helyiségeket magában foglaló új, modern épület is helyet kapott. A zsinagóga elsősorban kulturális tér, koncertek és kiállítások otthona.

Kőszegi zsinagóga

Az ország egyik legszebb, romantikus stílusú imaháza újult meg Kőszegen. Az 1858-59-ben épült, majd az elmúlt években felújított zsinagóga kettős bástyaszerű épületénél járva az időutazás garantált. Ha figyelmesek vagyunk, a záró párkány magasságában lévő kőtáblákon Schey Fülöp nevét olvashatjuk, az ő adományából épült fel annó a templom. A tervek szerint múzeum és holokauszt-emlékhely létesül az épületben, illetve különböző kiállításoknak és kulturális programoknak ad majd helyet az épület, de igény esetén szakrális funkciókat is betölt majd. 

A „csodarabbik útja”

Tokaj-Hegyaljára nem csak a bor, a világhíres tokaji aszú és a legendás esszencia csábítja a kirándulókat. A zsidó emlékhelyek és egy köréjük szerveződő zarándokút is vonzza azokat, akik megismerkednének az egykor itt élt hászid zsidók életével és történeteivel. A 17-18. században telepedtek le a Kárpátok túloldaláról érkező zsidó kereskedők és bortermelők Tokaj környékén, nekik köszönhetően a környék gyors fejlődésnek indult. Az ő emlékhelyeiket, zsinagógáikat érinti a 150 kilométeres „csodarabbik útja”, aminek kiinduló- és végpontja Mád. A manapság gasztronómiájáról is ismert településen a barokk, copf stílusú Mádi zsinagóga felejthetetlen látványosság. A szakszerű restaurálásért Europa Nostra-díjat kapott épülettel szemben egy szintén felújított rabbiház és jesiva fogadja a látogatókat. A zarándokok itt szálláshelyet is találnak maguknak, sőt, egy a környék zsidóságának történetét és örökségét bemutató kiállítás is megtekinthető.

 

A „csodarabbik útja” 10 települést érint, közülük is az egyik legikonikusabb helyszín Bodrogkeresztúr. A Bodrog partján álló településen a fénykorban három zsinagóga is működött, mára már csak a legnagyobb áll. Az épületben az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának Zempléni Tájegység Irodája kapott helyet. Bodrogkeresztúron azonban nem a zsinagóga a legfőbb látványosság, itt, a Dereszla-domb oldalában kialakított temetőben nyugszik a csodarabbi, Reb Steiner Saje. A sírhely mellett a rabbi egykori lakhelyén kialakított emlékházat is érdemes felkeresni.

 

 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!