Ha nyár, akkor levendulaszüret

Tihanyi levendulamezőTihanyBalaton

Amíg valaki nem látogat el személyesen egy levendulamezőre, addig nehezen tudja elképzelni, hogy a lila virágtenger mesés illata és színpompás látványa mennyire magával ragadja az embert. Azonban, ha egyszer átéled a levendulaszüret varázslatos élményét, garantáltan nem tudsz majd ellenállni annak, hogy évről-évre felkeresd kedvenc levendulaültetvényed, vagy új helyszíneket fedezz fel az országban.

Közel 200 levendulamező közül választhatnak az érdeklődők Magyarországon. Ennek oka, hogy a levendula szeretete és termesztésének hagyománya – a kiváló termőtalajok miatt – hosszú évszázadokra vezethető vissza hazánkban. A népi tradíciókban is sokszor találkozhatunk a virággal, mint hozzávalóval és a kézműves termékek növekvő népszerűsége miatt a levendulaszörp és -szirup, a levendulás házi csokoládé, valamint a levendulás kozmetikumok kereslete is megnőtt. Vagyis bőven találsz arra tippeket, hogyan használd fel a levendulamezőkön szedett virágokat – már csak a tökéletes helyszínt kell megtalálnod, és indulhat is a szüret!

Levendula története és szerepe a népi kultúrában

A középkori szerzetesek nagy gonddal gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket, hiszen a gyógyítás fontos tevékenysége volt a kolostorok lakóinak. Pannonhalmán például találhatunk olyan írásos emléket, amely 1201-ben keletkezett és megemlíti a levendula nevét. A szerzetesek körében jól ismert gyógynövényt azonban csak az 1920-as években ismerhette meg a nagyérdemű, Bittera Gyula, a kor neves gyógynövényszakértője több ültetvényt is kialakított egyházi földterületeken. Ezt követően a levendula gyorsan elterjedt a háztáji kertekben is, hiszen jótékony hatásait a népi praktikák is kihasználták (nyugtató hatása miatt például gyakran az álmatlanságot kezelték vele), valamint a virágot erőteljes és egyedi íze miatt előszeretettel alkalmazták a legkülönbözőbb receptekben.

Levendulaszüretek, ahova érdemes ellátogatni

A nyár egyik hamisítatlan jele, amikor virágozni kezdenek a levendulatáblák: a levendulaszezon – az időjárástól függően – általában június közepén kezdődik, tetőpontját a hónap végén, illetve július elején éri el. De még július végén is találkozhatunk lila színben pompázó mezőkkel. Ebben az időszakban érdemes felkeresni az ország területén található levendulafarmokat. A választás nem lesz könnyű, hiszen hazánk területén több mint 150 helyszín található. Ha mégis egy kis segítségre lenne szükséged, a következő helyszíneket érdemes fontolóra venni.

Tihany

Tihany a levendulatermesztés bölcsőjének tekinthető, hiszen a korábban már említett Bittera Gyula, az üzemi méretű levendulatermesztés megalapítója itt létesítette első ültetvényeit. A Tihany mellett található levendulamezőn minden évben megrendezik a Szedd magad! akciót, de a levendulatermesztés történetében fontos szerepet játszó város a Levendula Hetek eseményeivel, valamint a Levendula Fesztivállal is a gyógynövény előtt tiszteleg.

Budakeszi

A Budakeszi Levendula Farm kellemes atmoszférája és vendégszeretete messze földön híres: a szüretelni érkezőket finom falatokkal, kézműves hamburgerekkel várják, hogy a lila virágtengerben megfáradt vendégek energiával töltsék fel szervezetüket. A helyszín a családok igényeit is szem előtt tartja: a levendulametszéshez túl fiatal vagy a szüretelést megunó csöppségek a gyereksarokban boldogan játszhatnak, cseveghetnek vagy rajzolhatnak egymással.

Monor

A Strázsahegyi levendulás sokaknak ismerős lehet – még akkor is, ha korábban sosem jártak a helyszínen. A levendulamező előtt elhelyezett pad ugyanis emblematikus kiegészítő, kedvelt fotóhelyszín, ezért gyakran visszaköszön a közösségimédia-oldalakon is. Tipp: érdemes pokróccal érkezni, hiszen a levendulatáblát határoló fák árnyékában alkalom adódik egy kis relaxálásra vagy egy kellemes piknikre is. Valamint ajánlott ellátogatni a Monori Pincefaluba.

Daruszentmiklós

Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, akkor érdemes a kevésbé ismert, de a „nagyokhoz” hasonlóan csodás levendulafarmokat felkeresned. Remek opció lehet a Dunaújvárostól 22 kilométerre található Smaragdfarm, amely családias hangulattal várja az érdeklődőket. A farm csak az aratótáskákat biztosítja, ezért ne felejtsd otthon az éles ollót vagy metszőollót – nagyon fontos, hogy éles legyen, mert a virág szakítása/rángatása komoly károkat okoz a növénynek. A helyszínről nem csak frissen vágott virágokkal térhettek haza, hiszen frissítő levendulaolaj, levendulás víz, levendulás és bodzás limonádé, valamint palánták is kaphatók.

Egerszalók

Szabóék Levendulása néven üzemel az a levendulafarm, amely egy család régi álmának beteljesülése volt. Mivel az egerszalóki levendulatábla egy kis családi vállalkozásként működik, ezért előzetes bejelentkezés szükséges – viszont a tulajdonosok mindig tárt karokkal várják az érdeklődőket. Sőt, legjobb levendulás receptjeiket is szívesen megosztják bárkivel.

A levendulaszüret helyszínei gyakran különleges rendezvényeket és programokat kínálnak a látogatóknak: levendulafesztiválok, kézműves vásárok és gasztronómiai események, kóstolók varázsolják még emlékezetesebbé az itt töltött időt. A látogatók ilyenkor megkóstolhatják a levendulás süteményeket és italokat, megismerhetik a levendulás kozmetikumok széles választékát. Sok szervező készül workshopokkal, különböző foglalkozásokkal, ahol például azt is megtapasztalhatod, hogyan válnak a szirmok illatos illóolajokká, figyelemmel kísérheted a levendula feldolgozásának folyamatát. Ha szerencséd van, akár te magad is részt vehetsz a levendulaolaj készítésében, és hazaviheted a saját aromás kincsedet.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!