Gyógyító víz testnek és léleknek

Balaton

A magyarországi gyógyvizek világszerte híresek, a Balaton körül pedig számos fürdőt találsz, ahol egész évben belemerülhetsz a gőzölgő termálvízbe és különböző gyógyszolgáltatások közül választhatsz. 

Az itt található víz speciális összetétele és hőmérséklete miatt méltán népszerű, számos pozitív hatást tulajdonítanak neki. Ezek a vizek gazdagok ásványi anyagokban és nyomelemekben, amelyek a bőrön keresztül is felszívódnak, és különböző egészségügyi problémák, például reumatikus fájdalmak, ízületi gyulladás vagy bőrbetegségek enyhítésére is használhatók.

 

Csokorba szedtük most a leghíresebbeket, válogass kedvedre, és próbáld ki mindet!

Balatonfüred

A balatoni térséglegelső, gyógyításra használt vize a balatonfüredi szénsavas forrás, amely mellett már az 1700-as években emeletes fürdőház állt. Bár a mai, modern szívgyógyászat régen túlhaladta a szénsavas fürdőkúrát, a forrásra települt egykori szanatórium országos hírű gyógyintézmény volt. Ezért lehet az, hogy Balatonfüredet ma is a szívbetegek Mekkájaként emlegetik. A Szívkórház előtt, a Gyógy téren lévő oszlopos csarnokban található a Kossuth-forrás, ahonnan hűs, üdítően pezsgő víz fakad, az odalátogatók legnagyobb örömére. 

Hévíz

A hévízi tó egész évben várja a fürdőzőket, amelyről kevesen tudják, hogy a világ legnagyobb, fürdésre is alkalmas gyógytava. A víz összetétele nemcsak gyógyító hatású, de különösen frissítő és energizáló. Bár a tóban való fürdés elsősorban különböző mozgásszervi és reumás panaszok kezelésére ajánlott, magas ásványianyag tartalma miatt bárki számára pozitív hatással lehet. A különleges atmoszféra, a lágy, melengető gyógyvíz és a balatoni vendáglátás egész évben remek program. 

Zalakaros

A Zala vármegyei kisváros a magyar turisztikai kínálat egyik rejtett kincse, valódi ékszerdoboz. A termálfürdőnek országszerte vannak nagy rajongói, ugyanakkor sokan nem igazán ismerik, pedig itt van a Balaton délnyugati sarkától 30 kilométerre. Ha erre jársz, egyszer legalább mindenképpen érdemes benézni, mert a zalakarosi létesítményben élményfürdő, csúszdapark, wellness, és gyógyászati kezelések is várnak, az intézmény szaunavilága országosan ismert. 

Tapolca

Listánk végére egy kakukktojás került, ugyanis Tapolca nem rendelkezik gyógyvízzel, viszont a Kórház-barlang a Balaton egyetlen gyógybarlangja, amelyben napjainkban is tartanak barlangterápiákat. A városi kórház alatt 15 méter mélyen lévő tágas barlangrendszert 1925-ben tárták fel, mintegy véletlenül, a munkálatokkal 1937-38-ban végeztek, ekkor alakították óvóhellyé is. Gyógyhatását a II. világháború alatt itt tartózkodó orvosok fedezték fel, mert a légúti betegek állapotának jelentős javulását tapasztalták. A barlang hőmérséklete stabil, 12-13 fok egész évben, így, ha nyáron néznéd meg a különleges gyógybarlangot, egy pulóver mindenképpen legyen nálad.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo