Fölötted az Univerzum! Ezek a legjobb csillagnéző helyek Magyarországon

A csillagos ég látványa mindenkit lenyűgöz. Ám amióta villanyfényben töltjük az estéinket, és az utcákat is megvilágítjuk, egyre kevesebbet látunk belőle, hiszen a földi fények elhomályosítják a csillagok fényét. Elég merészek vagytok hozzá, hogy a városi fényektől távol csodálkozzatok rá az égbolt csodáira?

Nem csak földközelben találhattok izgalmas felfedezni valókat: ha feljebb emelitek a tekinteteteket, a csillagos égbolt lenyűgöző látványába feledkezhettek bele. Persze nem mindegy, hol nézitek a csillagokat, hiszen a nagyvárosok közvilágítása, bár hasznos dolog, sokat elvesz a látványból. Épp ezért kicsit el kell távolodni ilyenkor a sűrűn lakott területektől, és a kalandosabb ösvények felé venni az irányt. A legizgalmasabb időszakok egyike a Perseidák meteorraj augusztusi érkezése, de az év bármely szakában láthattok csodákat az égbolton. Érdemes ilyenkor alaposan felöltözni, de akár egy meleg hálózsákra is szükség lehet, hiszen van, ahol az egész éjszakát a szabad ég alatt tölthetitek. Íme, a legjobb helyek. 

Nézzétek meg a Tejutat a Zselicből!

A Kaposvár központjától 25 kilométerre délre, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén fekvő Zselici Csillagpark helyszínét az International Dark Sky Association, vagyis a Nemzetközi Csillagos Égbolt Szövetség szigorú szabályrendszere alapján választották ki. Többször is mérték a fényszennyezés mértékét, és az éjszakai égbolt láthatóságát – nem véletlen, hogy a Csillagpark a csillagnéző helyek nemzetközi toplistáira is rendszeresen felkerül, és több nemzetközi elismerést is elnyert már. Nemcsak a nyári hullócsillagok látványát élvezhetitek innen, hanem akár a szabad szemmel is kivehető Tejútét is. Az egyszerű, pléden heverős csillagnézésnél jóval többet ad ez a park, hiszen távcsövekkel is vizsgálhatjátok a csillagos égboltot, felmehettek a kilátóba, vagy végigjárhatjátok (akár szervezett túrák keretében is) valamelyik túraútvonalat, ha pedig az elméletre is kíváncsiak vagytok, filmeken és kiállításokon ismerkedhettek a csillagászattal.  

A szabad ég alatt a hortobágyi pusztán

2011-ben jött létre a Hortobágyon hazánk második csillagoségbolt-parkja. Ez a táj Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe, így különösen a holdtalan éjszakákon látszanak jól innen a csillagok ezrei, a Tejút derengése, illetve a tavaszi naplementék után és az őszi napkelték előtt a bolygóközi porról visszaverődő napfény, az állatövi fény. A mátai Fecskeház Erdei Iskola csillagdájának programjai mellett tematikus táborokon, éjszakai túrákon, valamint madármegfigyeléssel társított csillagnézéseken és asztro-gasztro túrákon is részt vehettek. 

Menjetek közelebb az égbolthoz a Bükkben!

A harmadik magyar csillagoségbolt-parkként is ismert Bükki Nemzeti Park több pontján is ajánlják a csillagok megfigyelését: többek közt a bélapátfalvai ciszterci apátságnál, a Három-kőnél vagy a szilvásváradi Szalajka-völgy közelében fekvő Kalapati-kilátónál is elveszhetsz az égbolt látványában. Ez a táj azért is különleges, mert itt a hegyekben fizikailag is közelebb kerülhetsz az égbolt csodáihoz, amelyeket itt vékonyabb légrétegen át csodálhatsz. A csillagoségbolt-park területén egész évben folyamatosan rendeznek csillagászati megfigyeléseket, éjszakai sétákat és erdei iskolákat, Répáshután pedig megkezdődött egy egyedülálló látogatóközpont, a Bükki Csillagda építése.  

Ismerkedjetek a csillagokkal nappal és éjszaka Bakonybélben!

Nappali és éjszakai programokkal, interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, 3D-mozival, valamint modern távcsőparkkal és az ország legkorszerűbb digitális planetáriumával várja a csillagászat iránt érdeklődőket Magyarország első komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma. Itt őrzik a híres Gibson-meteoritot, sőt a Galilei munkásságát bemutató Acta Galilei című filmet is rendszeresen bemutatják. A bakonyi rengeteg közepén felépült csillagda egyik fő küldetése, hogy tisztán kivehető pompájában, fényszennyezés nélkül őrizze meg a természetes égbolt egy darabjának látványát. Kifejezetten családbarát helyről van szó, így a látogatásotok estéjén érdemes a gyerekeket is magatokkal hozni, és megengedni nekik, hogy kivételesen későig fennmaradjanak.  

MAGYARORSZÁG CSODÁI - CSILLAGÁSZATI BEMUTATÓHELYEKMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk még 2020-ban, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben különböző csillagászati bemutatóhelyeken jártunk.
Magyarország Csodái - Csillagászati bemutatóhelyek
Csodás Magyarország: Mátra - Bükk
Csodás Magyarország - Országos Kéktúra
Magyarország Csodái - Hortobágy

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!