Ezernyi élmény vár az 50 éves Tisza-tónál!

Tisza-tóDebrecen és térsége turisztikai térség

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó varázslatos természeti adottságaival, hangulatos strandokkal és ezernyi aktív programmal vár idén nyáron is! Ráadásul az 1973 május 16-án Kiskörei víztározóként létrejött tó idén ünnepli 50. évfordulóját, ünnepeljünk együtt! 

Fél évszázad egy természeti képződmény esetében nem tűnik soknak, azonban a mesterségesen kialakított Tisza-tó öt esetében ez a szám okot ad az ünneplésre: 50 év alatt egy olyan ökoszisztéma jött létre, amely menedéke számtalan állatfajnak és az ember is békére talál itt. A kiskörei vízlépcsőt elsősorban azért hozták létre, hogy a környék mezőgazdasági termelését ellássák megfelelő mennyiségű vízzel. 1967 októberében történt meg az első kapavágás a Kiskörei vízlépcső építési területén. Az Országos Vízügyi Beruházási Vállalat beruházásában történt meg a kivitelezés, míg a tervek a VIZITERV mérnökei által készültek. A Tisza-tavat az első tervek szerint három lépcsőben duzzasztották volna fel. Végül a sikeres első és második duzzasztás után a harmadikra nem került sor. 

Ez a különleges vízi paradicsom mára minden évszakban vonzó úti cél, de nyáron telik meg igazán élettel. A legjobb, hogy a partjainál mindenki megtalálhatja a számítását: a pihenésre vágyók a strandokon töltődhetnek, a sportosabb alkatok pedig felfedezhetik maguknak ezt a mesterséges víztározót, akár kétkeréken vagy csónakban is. A gasztronómia rajongói sem fognak csalódni, hiszen a legfinomabb halas fogások készülnek a környékbeli éttermek és halsütödék konyháiban. Nézzük csak, mi mindent kínál a Tisza-tó az idelátogatóknak! 

Tókerülő biciklitúra indul!

A Tisza-tavat megkerülő kerékpárút rövidebb szakasza csupán 70, a hosszabb pedig 95 kilométer, szuper program az egész családnak végigkerekezni rajta. A körút óriási előnye, hogy az autóforgalomtól távol, a gátkoronán élvezhetitek az utat, így egészen kicsi gyerekkel is érdemes nekivágni. Célszerű egy egész napot rászánni a túrára, hiszen szuper strandok várnak benneteket többek között Sarudon, Tiszafüreden vagy Abádszalókon is. Ha nem saját bringával érkeztek, akkor a legtöbb településen lehetőségetek van bérlésre, sőt, akár elektromos biciklit is kölcsönözhettek!

A Tisza-tó az állatok otthona

A tó kialakulásával párhuzamosan egy nagyon gazdag állatvilág alakult ki itt. Keressétek fel a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumot, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriumában közelről is megnézhetitek a környék halait. 

A Hortobágyi Nemzeti park Tisza-tavi Madárrezervátumát sem érdemes kihagyni. A nemzetközileg elismert, fokozottan védett rész csak csónakkal közelíthető meg. Az idevezető túra örök élmény, hiszen testközelből találkozhattok olyan madárfajokkal, mint a kanalasgém, a kis kócsag, a szürke gém vagy éppen a kormorán. Több tanösvény is vezet a tó és apró szigetei között, például a tiszaörvényi Pákász- és Tiszavirág tanösvények, fedezzétek fel mind! Ha további érdekes látnivalókra vágytok, ne hagyjátok ki a kiskörei vízerőművet, amely csoportosan, előzetes bejelentkezéssel látogatható. A közelben pedig ott a kiskörei hallépcső, amely Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosója. 

Ringat a víz

A legtöbb strandon lehetőségetek van kenu vagy csónak bérlésére. Pattanjatok vízre, és evezzetek a nádasok labirintusában. A békés tájba szépen belesimul a tó három rendkívüli kilátója, amit csak így, a vízen keresztül közelíthettek meg. A Bölömbika Sarudról könnyen elérhető, kényelmes tempóban 30 percnyi hajókázásra található a strandtól. A Fattyúszerkő kilátóhoz már csak azért is érdemes ellátogatni, mert a környékén megfigyelhetitek a magaslesnek nevet adó ritka madárfajt is. A tó harmadik vízi kilátója a Szilas-foki, ami szintén egy madárról, a küszvágó csérről kapta a nevét.

A legkiválóbb halsütödék

A halas fogások rajongóinak van egy jó hírünk: a Tisza-tó körül kiváló sütödék várnak, ahol természetesen a helyi halak közül csemegézhettek. A klasszikus rántott verzió mellett érdemes megkóstolni a haltepertőt vagy a halburgert is, de a halászlében sem fogtok csalódni. Bár nem hal, de a térség igazi kuriózuma a sulyom. Ez a vízi növény ízében leginkább a gesztenyéhez hasonlít, többféle felhasználási módja közül a legizgalmasabb, hogy egy helyi csokoládémester a növény felhasználásával készít különleges édességeket. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!