Észak és Dél eseményei a Balatonnál: két különleges világ a tó körül

Balaton

A Balaton vitathatatlanul a legkedveltebb belföldi nyaralóhelyünk, általában csak annyi a kérdés, hogy melyik partot válasszuk.

A hegyes-völgyes északi part a borospincékről, kanyargó túraútjairól és az egyre bővülő gasztronómiai kínálatáról ismert, míg a déli partot sokan hosszan elnyúló, sekély vizű strandjai és pezsgő fesztiválpalettája miatt kedvelik.

Barangolás északon

A Balaton északi partján a változatos, dimbes-dombos táj, eldugott kis falvak és egymást érő szőlőültetvények várják a természetközeli kikapcsolódást keresőket. A környékbeli kilátók és a változatos helyi látványosságokat érintő túraútvonalak ideális célpontok a természetjáróknak. A hosszú gyaloglás után pedig jól esik egy pohár finom helyi bor és pár falat étel: a helyi éttermek is ínycsiklandó ételkínálattal várják a megfáradt túrázókat.

 

Az északi parton számtalan kulturális és zenei program közül válogathatnak a látogatók a nyári időszakban, amelyek egyre inkább belenyúlnak az őszi-téli hónapokba is.

 

A legtöbben a Paloznaki Jazzpiknik és a Művészetek Völgye miatt keresik fel a környéket, de ne feledkezzünk meg a közel 200 éves múltra visszatekintő balatonfüredi Anna-bálról és az évről-évre számos, világszerte ismert komolyzenei és jazz művészt felvonultató Veszprémfestről sem.

Fesztiválok délen

A déli parton folyamatos a lüktetés, a nyári szezon kezdetétől egymást érik a zenei fesztiválok, amelyek közül a legnagyobb az évek óta több mint százezer látogatót vonzó Balaton Sound Zamárdiban. Ez nem is csoda, hiszen adott a tágas partszakasz, a sekély Balaton és a csodálatos panoráma.

 

De nem csalódnak itt a kínálatban a kulturális programok és a gasztronómiai ínyencségek kedvelői sem. A Kultkikötő szabadtéri színház Balatonföldváron kezdte meg előadásait több mint húsz éve, mára Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Balatonszárszón, Alsóörsön – és Badacsonyban is - találkozhatunk velük.

Bor, ami összeköt

Ha Balaton és nyár, akkor borhetek - északon és délen is.

 

Kihagyhatatlan állomás a Balaton Régió egyik legnagyobb hagyományú és leghosszabb borfesztiválja augusztusban, a Balatonfüredi Borhetek, de mindenképpen érdemes ellátogatni a Badacsonyi Borhétre, ahol széles borkínálat mellett kiváló koncerteket is meghallgathatunk.

 

A déli parton is egymást érik a bormustrák. A Lellei borhéten változatos zenei programok mellett a helyi szőlősgazdák kínálják finomabbnál finomabb nedűiket, fesztiválbort és borkirálynőt is választanak. Augusztus 20-a környékén pedig a bor mellett gasztronómiai fókuszú Siófoki Bor és Kenyér ünnepe várja a látogatókat.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo