Izgalmas időutazásra hívnak a Zempléni-hegység várai

destination icon
BoldogköváraljaBoldogkői várTokaj és Nyíregyháza turisztikai térség

Három büszke vár, három különleges történet, nagy csaták és igazi hősök. A Zempléni-hegység lábainál magasodnak rendíthetetlenül történelmünk fontos erődítményei, a sárospataki vár, Boldogkő vára és a sátoraljaújhelyi vár, amelyek gazdag élményekkel, interaktív kiállításokkal és korhű hangulattal fogadják a látogatókat az év egészében.

A hét tündér nyomában

A két részből álló Boldogkő vára páratlan környezetben, a Zempléni-hegység nyugati felén található. A várfalak közé lépve egy szempillantás alatt a középkorba repülhetünk vissza. Eredjünk a hét tündér legendájának nyomába, fedezzük fel az erődben berendezett régészeti kiállítást, a palota alsó szintjén található középkori páncélokat és fegyvereket, az ólomkatona kiállítást, az autentikus kovácsműhelyt vagy a várbörtönt. A „Boldogkő évszázadai” című régészeti kiállításhoz pedig készítsük elő kíváncsiságunkat és képzelőerőnket, hogy a vár értékes régészeti emlékei gazdag történetté állhassanak össze a szemeink előtt.

Dicső múlt nyomában

Sárospatak történelmi kincse, a Bodrog partján magasodó Rákóczi-vár igazi késő reneszánsz-kori remekmű, építészeti értékéből az évszázadok mit sem vettek el. Azonnal megérti ezt bárki, aki tesz egy sétát az erődítmény falai között, kilátogat a várkertbe, vagy végig járja a várfalat, és onnan körbe tekint a vár büszke épületére. A várkastély központi kiállítása a névadó Rákóczi-család történetét és gazdag történelmi-kulturális örökségét mutatja be. Izgalmas részletekkel vár I. Rákóczi György ágyúöntő műhelye és a Vörös-torony főúri életet prezentáló tárlata is. Az északi palotaszárny alatt elhelyezkedő pincében a Tokaj-Hegyalja szőlészetével és borászatával ismerkedhetünk meg.

Egy eltűnt vár nyomában

Sátoraljaújhely alapításával nagyjából egyidőben épült a helyiek híres vára, amely napjainkra csaknem teljesen elpusztult. A város dél-nyugati csücskében, a Várhegyen pihenő maradványok azonban így is nagyon sokat mesélnek. A 2007-ben megkezdődött nagyszabású régészeti kutatásnak köszönhetően az ide látogatók szemei előtt egésszé forrnak össze a múlt apró darabkái. A tervek szerint 2023 tavaszán megnyíló látógatóközpont pedig interaktív elemek segítségével kelti majd életre a helyiek dicső múltját.

Járd be velünk az országot!

label.szechenyi-2020-logo