Csabait vagy gyulait? Gasztroélmények a régióban

BékéscsabaGyula és térsége turisztikai térség

Mindkettő paprikás, és persze, nagyon finom, de tudjátok-e, mi a különbség a csabai és gyulai kolbász közt? És milyen pálinkával érdemes leöblíteni a finomságokat, amiket ezen a vidéken kóstolhattok? 

Gyula környékén járva két dolog egészen biztosan nem maradhat ki: a kolbász- és pálinkakóstoló. De mivel Gyula és a csabai kolbász szülőhazája, Békéscsaba elég közel van egymáshoz, és gyakran említjük együtt ezt a két világhírű, eredetvédett hungarikumot, adódik a kérdés, hogy vajon miben hasonlítanak, és miben különböznek egymástól. 

Mitől gyulai, és mitől csabai?

Akár csabait, akár gyulait kóstoltok, azt biztosan tudjátok, hogy szigorú előírásoknak kell megfelelni ahhoz, hogy egy kolbász viselhesse ezt a márkanevet. És talán arról is olvastatok már, hogy mindkét terméknek van saját múzeuma, a névadó városában – sőt, fesztiválja is!


Ugyan mindkét kolbász paprikás, de a csabai sokkal paprikásabb, a gyulaihoz viszont borsot adnak. Fontos különbség még a vastagság, és az, hogy párban van-e, vagy egyesével. Mert hogy a gyulai pároskolbász, a csabai pedig egyszálas és kissé vastagabb.

Kiváló pálinkák hazája

A régió egyik gasztro gyöngyszeme az ugyancsak eredetvédett békési szilvapálinka: ez kizárólag a Körösök völgyében termett vörös szilvából készülhet. Ha romantikus hétvégére vagy céges csapatépítőre érkeztek a környékre, és a pálinkakóstoláson túl az is érdekel titeket, milyen hagyományai és különféle előállítási „fortélyai” vannak, akkor a Békésen, Békéscsabán és Gyulán átvezető Békési Szilvapálinka Úton ezekkel is megismerkedhettek. És közben nyilván nem maradtok szomjasak sem. 

Gasztroélmény elvitelre

Ha szeretnétek otthon is átélni a gyulai régió gasztroélményeit, hazautazás előtt töltsétek meg a hátizsákotokat a kolbászon és a pálinkán túl kézműves kecskesajttal, fürjtojással, különleges ízű és formájú paradicsomokkal vagy chilipaprikából készült termékekkel. Vásárolhattok helyi kiskereskedőktől, illetve helyi termelőktől is, akik a Gyulai Piacon és Vásárcsarnokban árulják minden vasárnap a környezetkímélő gazdálkodással előállított, egészséges portékáikat.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo