Badacsony 360

Badacsony Balaton turisztikai térség

Egy rövid kirándulás is lehet igazán látványos a Badacsony hátán: az alig 6 kilométeres túrán különleges földrajzi képződményeket járhattok be, ráadásul a térség legfinomabb borait is megkóstolhatjátok. 

A túrát a badacsonytomaji Kisfaludy-háztól indítsátok. Az első állomásotok a Rózsakő lesz, ahol állítólag maga Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza is gyakran megállt gyönyörködni a panorámában. A hagyományok úgy tartják, ha egy pár a Balatonnak hátat fordítva leül a Rózáról elnevezett kőre, akkor egy éven belül össze fognak házasodni. Ezután az erdőn keresztül visz az út, ahonnan hamarosan eléritek a 360 fokos panorámájú Kisfaludy-kilátót. Az útvonal a Kőkapu szurdokvölgye felé folytatódik, egy rövid ereszkedés után a Badacsony bazaltoszlopait is megcsodálhatjátok, amelyek az egykori vulkáni működésének köszönhetően keletkeztek. 

A földrajzóra azonban itt nem ér véget, ugyanis nem messze található a régi badacsonytördemici bazaltbánya. Ezután a Bujdosók lépcsőjének megmászása következik, melynek tetején számos varázslatos kilátóhelyet találhattok: az egyiket az egykori belga királynéről, Mária Henriettáról nevezték el. Ne hagyjátok ki a Ranolder-keresztet sem, amely alatt a Harangozó Börc elnevezésű sziklapad áll. A helyiek úgy tartották, ha valaki megüti egy kalapáccsal, akkor a sziklapad templomharanghoz hasonló hangot ad. Utolsó állomásként vessetek még egy pillantást a Balatonra az Egry József-kilátóhelyről. Végezetül kóstoljátok meg a badacsonyi borokat is, hiszen a vidék híres a kiváló pincészeteiről!  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!