A zempléni természet legjava

István-kúti kulcsosházZemplén Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térség

A digitális detoxra vágyók számára nem létezhet ideálisabb úti cél a Zempléni-hegységben található Kőkapunál és környékénél. A tájon sem wifi-elérés, sem térerő nincs, így zavartalanul élvezhetitek az érintetlen táj szépségét és nyugalmát. 

A Zemplén egyediségét többek között a keletkezésének eredete adja, több különböző felszíni formát is megcsodálhattok a tájon. A 19,8 kilométeres körtúra egyik legfontosabb látnivalója a Kőkapu, ami akár párban, akár kisgyermekkel is izgalmas program. Nemcsak egy kiadós sétára, hanem csónakázásra és horgászásra is van lehetőség az itt található Áfonyás-tónál. Az élményt a Károlyi-vadászkastély koronázhatja meg, amely mellett fából készült, magyar királyokat ábrázoló szobrok állnak. 

Egy rövid pihenő után a túra a Kemence-patak irányába folytatódik, ezt akár Magyarország legrégebbi erdei kisvasútjával, a Pálházi Állami Erdei Vasúttal is megközelíthetitek. Külön érdekesség, hogy az útvonala még a kastély alatt található alagúton is áthalad. A Kemence-patak nagyszerű kilátókkal és csodás panorámával várja a kirándulókat, például a Pengő-kőn, a Nagy Péter-mennykőn és a Sólyom-bércen is. A körtúra utolsó javasolt állomása a Zemplén egyik rejtőzködő zuga, az István-kúti kulcsosház és forrás, illetve az azt körülvevő nyírligetes rét. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!