A leghíresebb porcelánmanufaktúrák Magyarországon

Zsolnay Porcelánmanufaktúra PécsPécs-Villány turisztikai térség

Magyarország iparművészete a 19. század végén, a századforduló környékén Európa-szerte ámulatba ejtette az embereket: a kontinensen az elsők között nyílt meg iparművészeti múzeum, valamint a magyar iparművészet termékei sorra nyerték a rangos díjakat, elismeréseket és a világkiállításokon mindenki csodájukra járt. Ebben fontos szerepet játszott a hazai porcelánművészet felvirágzása is; a Herendi, a Zsolnay és a Hollóházi porcelánmanufaktúra magas színvonalú termelése.

Ezek a manufaktúrák több évszázados múlttal rendelkeznek, de nem ez az egyetlen indok, amiért a mai napig érdemes felkeresni őket. Renoméjuk hozzájárult a környék kulturális életének fellendüléséhez, ami azt eredményezte, hogy pezsgő művészeti negyed alakult ki Herend, Pécs és Hollóháza területén. Vagyis ezek a városok nemcsak a porcelánkészítés mesterei, hanem turisztikai célpontok is, ahol a művészet és kreativitás lenyűgöző világába merülhetünk el; ahol izgalmas programokkal színesíthetjük a látogatást.

Herendi Porcelánmanufaktúra – az ország első és legnagyobb porcelángyára

Ez a legendás manufaktúra Magyarország büszkesége, amely világszerte híressé vált a magas minőségű és kézműves precizitást tükröző porcelánjairól. Amikor belépsz a Porcelanium Látogatóközpont kapuján, azonnal magával ragad a történelem és a művészet varázsa. A manufaktúra története egészen 1826-ig nyúlik vissza, és azóta is a legkiválóbb porcelánok készítésének központjaként tekinthetünk rá, ahol a „fehér arany” készítése a mai napig megőrzi a nagy elődök szellemiségét, értékteremtő munkáját. A történelmi múlt áttekintése után a látogatás a Minimanufaktúrában folytatódik, ahol a vendégek bepillantást nyerhetnek a porcelánkészítés mesterségébe: megfigyelhetik, ahogy a szakértő kezek precízen formálják és díszítik a porcelánt. A látogatók itt döbbennek rá, hogy a finom részletekkel és gazdag színekkel, mintákkal ellátott porcelánok valóban olyan műalkotások, amelyek a legmagasabb szintű kreativitás és mesteri kézügyesség eredményei. A helyszínen emellett izgalmas, állandó és időszakos programokkal is készülnek, így a múzeum- és manufaktúralátogatást követően akár egy porcelánrózsa-készítő, egy porcelánfigura-összeillesztő, netán egy porcelánfestő foglalkozáson is részt vehetsz. A napot érdemes stílusosan zárni: az Apicius étterem és kávéház ízletes ételeit vétek lenne kihagyni, amelyeket természetesen Herendi porcelánon szervíroznak a vendégeknek.

Zsolnay Porcelánmanufaktúra – iparművészeti kaland Pécs művésznegyedében

A manufaktúrára jellemző különleges glazúrtechnika, színpompás mintázatok és magas minőségű iparművészeti tárgyak világszerte ismertté váltak, a Zsolnay dísztárgyait és porcelánkészleteit több világkiállításon is díjazták. Ennek állít emléket a pécsi Zsolnay negyed, ahol a porcelán- és az építőművészet kiemelkedő alkotásai kápráztatják el az idelátogatókat. Barangolás közben több olyan épületet és szobrot is felfedezhettek a nagy művészeti múlttal rendelkező városban, városnegyedben, amelyet Zsolnay porcelán díszít. A negyedben található épületek, mint például a gyönyörű Zsolnay Mauzóleum vagy a lenyűgöző Zsolnay Kávéház, valódi műalkotások, amelyek nemcsak a porcelánmanufaktúra hírnevét örökítik, hanem a porcelángyár szellemiségéhez hűen a kreatív gondolkodás és a művészi kifejezés szabadságát is sugallják. A Zsolnay-negyedben a porcelán- és kerámiaművészet alkotásain túl számos más művészeti ág is megmutatkozik. A kortárs és klasszikus képzőművészeti múzeumok és galériák gyűjteménye a híres pécsi születésű művészek (Csontváry Kosztka Tivadar, Breuer Marcell, Victor Vasarely) mellett a kortárs művészeti tendenciákat képviselő alkotók munkáit is bemutatják.

Hollóházi Porcelán Múzeum – ahol a hagyomány és az innováció találkozik

A Hollóházi Porcelán Múzeum nemcsak a porcelán szerelmeseinek kínál élményeket, hanem azoknak is, akik szeretnének betekintést nyerni Magyarország gazdag művészeti örökségébe. Ez a varázslatos helyszín méltán büszke a város kézzel festett porcelánjaira és a mesés dizájnjára, amelyek magukban hordozzák a múlt és a jelen elegáns összhangját, tökéletes harmóniáját. A múzeum épülete önmagában is érdekes látványosság, hiszen Mondok Tamás és Rákosi Ferenc Ybl-díjas építész tervezték. Belsejében található az a kétszintes kiállítóterem, amely egy kronologikusan felépített tárlaton keresztül mutatja be a Hollóházi Porcelánmanufaktúra történetét és művészeti hagyományait. A hagyományos kiállítás mellett egy interaktív program is várja a vendégeket: a 2003-ban létrehozott “Látogatói alkotócentrum” lehetőséget nyújt arra, hogy személyesen is kipróbáld a porcelánfestés művészetét – ehhez természetesen segítséget is biztosítanak és a legügyesebb kézifestők osztják meg veled a szakma titkait.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!