A beomlott vulkán világa: túra a kaldera-peremen

Budapest környéke turisztikai térség

A vulkáni eredetű hegységek és a vadon hamisítatlan hangulatával vár a Perőcsény felett magasodó sziklás Holló-kő gerinc, a Börzsöny egyik leglátványosabb területe. Ide érkezve Magyarország egyik legnagyobb lakatlan erdőségének közepén, az érintetlen természetben találjátok magatokat.

A Holló-kő sziklakiszögelléséről felülről, madártávlatból tekinthettek végig a Csarna-völgyön és a hegység legeldugottabb zugain. A hegygerinc hegységszéli fekvésének köszönhetően a fokozottan védett, lakatlan erdőség képeskönyvként tárul elétek. A 11,2 kilométer hosszúságú és 616 méteres szintemelkedésű túraútvonal legszebb pontja, a Holló-kő gerince az alatta fekvő Perőcsényből viszonylag kis erőfeszítéssel elérhető. Érdemes itt elidőzni, és végigpásztázni a 15 millió éve beomlott vulkáni kráteren, a meredek falakkal határolt katlanon, a Központi-Börzsönyön, amely az érintetlen természet egyik utolsó bástyája Magyarországon.  

A legjobb, ha a túrát jó látási viszonyokkal kecsegtető napra tervezitek. Fél nap is elegendő rá, hiszen az alapútvonal 3,5 óra alatt végigjárható a kalderaperemen. Ha hosszabban időznétek a természetben, a Salgóvárról ne a falu felé vegyétek az utat, hanem menjetek fel a Csóványosra, vagy gyalogoljatok le az egyik északi gerincen Királyházára. A Nagy-Hideg-hegyi turistaházban szállást is találhattok, ha több időt töltenétek a természetben, és két napra osztanátok el ezt a hosszabb távot. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!