A barlangok gyógyító ereje

Balaton

Különleges élmény mélyet lélegezni a föld alatt, de vegyük sorra, hogy hol és miért! Bizonyára mindenki vett már részt barlangi sétán, ha még nem, akkor itt az ideje! Miért ne próbálnád ki ezt a különleges túrát a föld alatt, pont a Balaton környékén. 

A csodálatos, víz által alakított termek, képződmények, járatok és mesterséges fények egyedi élményt nyújtanak egész évben. A vezetett túrák alkalmával a cseppkövek kialakulásának története mellett fény derül az egyes barlangok gyógyhatására is.

 

Hallottál már a barlangterápiáról? A klíma- és barlangterápiát egészségmegőrzés céljából mindenkinek érdemes kipróbálnia. A Balaton körül több lehetőség közül is választhatsz, hiszen a térség egészségturizmusa egész évben virágzik, a magas ásványianyag-tartalmú gyógyvizek mellett felsőlégúti tünetek enyhítésére lelhetsz barlangi séták alkalmával.

Terápiás barlangok

A sóbarlangok, sószobák pozitív élettani hatása túlmutat a légúti panaszok javulásán, ugyanis lelkileg és szellemileg is felfrissíthetik az embert. A sóterápia során a rossz minőségű levegő okozta komplex tüneteket enyhíthetjük, hiszen a sótéglákkal teli helység tiszta levegője abszolút pozitív hatással van az emberi szervezetre. A sószobában eltöltött idő során csökkenhet a stressz, a kúraszerű alkalmazással megszűnhetnek az alvászavarok, és megnyugodhat az idegrendszer. Természetesen különböző légúti panaszokra is használhatjuk a só áldásos hatásait, a sós, tiszta levegő kiválóan kezeli az allergiát, szénanáthát vagy az arcüreggyulladást is. Szinte mindegyik wellnesshotelben található már sószoba vagy sókamra, mindenképpen ajánljuk kipróbálni!

 

Természetes eredetű képződmény a tapolcai Kórház-barlang, amely a térség egyetlen gyógybarlangja, és számos látogatót vonz egész évben. A földalatti barlangrendszer egy részét víz borítja, és csónakkal játhatjuk be. A Deák Jenő Kórház alatt található barlang gyógyhatását a 2. világháború alatt fedezték fel véletlenül, ugyanis a föld alatt 15 méter mélyen elhelyezkedő barlang óvóhelyül szolgált, az ott tartózkodó orvosok pedig szignifikáns javulást tapasztaltak a légúti betegek körében. A gyógybarlang különleges levegőjét a mai napig használják különböző terápiákra, egyedülálló módon kínál rehabilitációs lehetőséget légúti betegségek és allergiák esetén. A tapolcai Kórház-barlang 1982-től hivatalos gyógybarlangként üzemel az Egészségügyi Minisztérium engedélyével, és számos, leginkább asztmás beteget segített már a gyógyuláshoz. A klímája egész évben állandó, 12-13 fok körüli, levegője párás, és elképesztően tiszta, mert a különleges képződménybe a pollen nem képes bejutni.

A Csodabogyós-barlang gyönyörködtet és kikapcsol

A Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik ez a fokozottan védett barlang, amely Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabbika. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét. Ez a barlang nem egészségügyi szempontból kiemelkedő, inkább járhatósága, többféle nehézségű túraútvonalai vonzzák az idelátogatókat.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo